Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cricala

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Cricala

Articol editat de Radio Resita, 27 august 2023, 07:00

Cricala este un preparat pe bază de ceapă, cu ardei, roşii şi condimente, călite şi apoi fierte inăbuşit. Nu se știe care-i etimologia cuvântului. Este o rețetă de mâncare populară în Banat și Ardeal și mai este cunoscută sub numele de adimoacă. Oricum, este o mâncare foarte săţioasă şi cu un gust şi o aromă deosebite. Cricala seamănă cu tocana de ceapă care se gătește în alte zone, doar că este mult mai fină.

Se folosește:
– 800 de gr de carne de pui sau porc
– tot atâta ceapă
– două linguri de untură
– o lingură de pastă de gogoșari
– o linguriță de cremă de gulaș iute
– 4 sau 5 căței de usturoi
– o cană de vin alb
– câte o roșie și un ardei gras
– o linguriță cu vârf de boia
– pătrunjel tocat
– sare și piper proaspăt râșnit.

Carnea se tranșeză în bucăți potrivite care se rumenesc în untură. Nu se folosește ulei vegetal. După prăjire se scot bucățile de carne și se pun deoparte. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune și ea la dinstuit în untura rămasă. Se adaugă și carnea prajita și usturoiul curățat și feliat fin. În cratiță ajunge și boiaua și se reglează gustul de sare și piper. Urmează și vinul și se amestecă ingredientele. Deasupra se așează feliile de roșii și ardei.

Vasul se acoperă și rămâne să se gătească la foc mic, aproximativ o oră. În acest interval de timp se scutură vasul de câteva ori. Nici într-un caz nu se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn.  La final se adaugă pasta de gogoșari și crema de gulaș. Mai rămâne la fiert încă un sfert de ceas, după care se stinge focul. Când trec cinci minute se presară frunzele de pătrunjel tocate semigrosier.

Cricala se servește cu piure de cartofi, sosul în care s-a gătit, brânză grasă de la stână și mămăligă. Cine vrea mai poate presăra în farfurie, peste sos, pătrunjel tocat fin.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Foto adygio.com

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie