Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cricala

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Cricala

Articol editat de Radio Resita, 27 august 2023, 07:00

Cricala este un preparat pe bază de ceapă, cu ardei, roşii şi condimente, călite şi apoi fierte inăbuşit. Nu se știe care-i etimologia cuvântului. Este o rețetă de mâncare populară în Banat și Ardeal și mai este cunoscută sub numele de adimoacă. Oricum, este o mâncare foarte săţioasă şi cu un gust şi o aromă deosebite. Cricala seamănă cu tocana de ceapă care se gătește în alte zone, doar că este mult mai fină.

Se folosește:
– 800 de gr de carne de pui sau porc
– tot atâta ceapă
– două linguri de untură
– o lingură de pastă de gogoșari
– o linguriță de cremă de gulaș iute
– 4 sau 5 căței de usturoi
– o cană de vin alb
– câte o roșie și un ardei gras
– o linguriță cu vârf de boia
– pătrunjel tocat
– sare și piper proaspăt râșnit.

Carnea se tranșeză în bucăți potrivite care se rumenesc în untură. Nu se folosește ulei vegetal. După prăjire se scot bucățile de carne și se pun deoparte. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune și ea la dinstuit în untura rămasă. Se adaugă și carnea prajita și usturoiul curățat și feliat fin. În cratiță ajunge și boiaua și se reglează gustul de sare și piper. Urmează și vinul și se amestecă ingredientele. Deasupra se așează feliile de roșii și ardei.

Vasul se acoperă și rămâne să se gătească la foc mic, aproximativ o oră. În acest interval de timp se scutură vasul de câteva ori. Nici într-un caz nu se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn.  La final se adaugă pasta de gogoșari și crema de gulaș. Mai rămâne la fiert încă un sfert de ceas, după care se stinge focul. Când trec cinci minute se presară frunzele de pătrunjel tocate semigrosier.

Cricala se servește cu piure de cartofi, sosul în care s-a gătit, brânză grasă de la stână și mămăligă. Cine vrea mai poate presăra în farfurie, peste sos, pătrunjel tocat fin.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Foto adygio.com

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar