Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este masa de duminică, în familie şi dacă mai avem şi prietenii alături nimic nu poate fi mai minunat.

Articol editat de Radio Resita, 12 mai 2024, 07:15

Ciorbă de perişoare acrită sau neacrită, este primul fel.
Pentru preparare folosim:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– două linguriţe de gris sau de făină
– câte o ceapă roşie, un ardei kapia, unul gras un morcov, o rădăcină de pătrunjel și o bucată de țelină mică
– sare și piper proaspăt râșnit
– 50 de ml de ulei de măsline
– frunze de pătrunjel și mărar
– opțional 200 de ml de borş.

Din carnea tocată și grisul se formează perișoarele. Folosind gris în amestec fac perişoarele mai pufoase.
Într-o oală cu apă se pun legumele după ce a început să  fiarbă apa. Fierberea durează cam un sfert de ceas. După aceea se adugă perişoarele şi se continuă fierberea până perişoarele se ridică la suprafaţă, moment în care ştim că sunt gata.
Acum, cine dorește adaugă borș, sare, piper după gust şi la final verdeaţă. Mai dă un clocot sau două și se ia de pe foc.
Se servește alături crutoane sau de pâine prăjită.

La felul principal ne delectăm cu Pârjoale. Folosim la gătit:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– 2 cartofi
– o ceapă roșie mai mare
– 2 ouă
– un morcov
– 2 căţei de usturoi, opțional
– făină
– verdeață
– sare și piper negru proaspăt măcinat.
Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul pofticioşilor de la prânzul de Duminică.
Într-un castron amestecăm carnea tocată, ceapa roşie, un morcov, verdeaţa tocată, sare și piper.
Radem cartofii și amestecăm bine toate ingredientele. Compoziția merge la frigider pentru contopirea aromelor.
După aceea, dăm pârjoalele prin făină, le ungem cu puțin ulei şi le așezăm în cuptor la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos. Pârjoalele se fac cam de o palmă și se aplatizează ușor. Căutăm să fie cam egale toate.
Se servesc cu piure cremos de cartofi.

Felul dulce de la final este o Plăcintă cu cireşe.
Pentru această delicioasă plăcintă avem nevoie de următoarele ingrediente:
– un  pachet de foi de plăcintă
– jumătate de kg de cireşe
– zeama şi coaja de la două lămâi
– 300 de gr de zahăr brun
– un plic de zahăr vanilat
– ulei pentru uns foile
– unt pentru uns tava.

După ce spălăm fructele, scoatem sâmburii şi le punem într-o tigaie împreună cu zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilat.
Punem pe foc şi lăsăm până ce zahărul s-a topit şi fructele s-au legat frumos, ca o dulceaţă.
Ungem câte trei foi de plăcintă cu ulei, întindem din amestecul de fructe şi rulăm.
Așezăm plăcinta în tava unsă cu unt. Continuăm până umplem tava. Ungem foile deasupra cu ulei şi dăm la cuptor pentru aproximativ 50 min, în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Pudrăm fin cu zahăr vanilat.  

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică.  

Daniel Babun

(adihadean.ro)

Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată