Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este masa de duminică, în familie şi dacă mai avem şi prietenii alături nimic nu poate fi mai minunat.

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Articol editat de Radio Resita, 12 mai 2024, 07:15

Ciorbă de perişoare acrită sau neacrită, este primul fel.
Pentru preparare folosim:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– două linguriţe de gris sau de făină
– câte o ceapă roşie, un ardei kapia, unul gras un morcov, o rădăcină de pătrunjel și o bucată de țelină mică
– sare și piper proaspăt râșnit
– 50 de ml de ulei de măsline
– frunze de pătrunjel și mărar
– opțional 200 de ml de borş.

Din carnea tocată și grisul se formează perișoarele. Folosind gris în amestec fac perişoarele mai pufoase.
Într-o oală cu apă se pun legumele după ce a început să  fiarbă apa. Fierberea durează cam un sfert de ceas. După aceea se adugă perişoarele şi se continuă fierberea până perişoarele se ridică la suprafaţă, moment în care ştim că sunt gata.
Acum, cine dorește adaugă borș, sare, piper după gust şi la final verdeaţă. Mai dă un clocot sau două și se ia de pe foc.
Se servește alături crutoane sau de pâine prăjită.

La felul principal ne delectăm cu Pârjoale. Folosim la gătit:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– 2 cartofi
– o ceapă roșie mai mare
– 2 ouă
– un morcov
– 2 căţei de usturoi, opțional
– făină
– verdeață
– sare și piper negru proaspăt măcinat.
Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul pofticioşilor de la prânzul de Duminică.
Într-un castron amestecăm carnea tocată, ceapa roşie, un morcov, verdeaţa tocată, sare și piper.
Radem cartofii și amestecăm bine toate ingredientele. Compoziția merge la frigider pentru contopirea aromelor.
După aceea, dăm pârjoalele prin făină, le ungem cu puțin ulei şi le așezăm în cuptor la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos. Pârjoalele se fac cam de o palmă și se aplatizează ușor. Căutăm să fie cam egale toate.
Se servesc cu piure cremos de cartofi.

Felul dulce de la final este o Plăcintă cu cireşe.
Pentru această delicioasă plăcintă avem nevoie de următoarele ingrediente:
– un  pachet de foi de plăcintă
– jumătate de kg de cireşe
– zeama şi coaja de la două lămâi
– 300 de gr de zahăr brun
– un plic de zahăr vanilat
– ulei pentru uns foile
– unt pentru uns tava.

După ce spălăm fructele, scoatem sâmburii şi le punem într-o tigaie împreună cu zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilat.
Punem pe foc şi lăsăm până ce zahărul s-a topit şi fructele s-au legat frumos, ca o dulceaţă.
Ungem câte trei foi de plăcintă cu ulei, întindem din amestecul de fructe şi rulăm.
Așezăm plăcinta în tava unsă cu unt. Continuăm până umplem tava. Ungem foile deasupra cu ulei şi dăm la cuptor pentru aproximativ 50 min, în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Pudrăm fin cu zahăr vanilat.  

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică.  

Daniel Babun

(adihadean.ro)

Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane