Unitate prin diversitate

fatade blocuri 1

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI! UNITATE IN DIVERSITATE – ASTA NE CARACTERIZEAZĂ! Este unul din moto-urile Uniunii Europene. Ciudată abordare a problemei, astăzi de Ziua Mondială a eficienței energetice, dar dacă o să aveți răbdare un minut, mă explic. Pentru eficiența energetică a imobilelor se recomandă reabilitarea termică, sau măcar anveloparea. Cele două sunt urmate, sau ar trebui, de zugrăvirea fațadei. Aprobarea de culoare se dă de la primărie, după completarea unui dosar destul de stufos de taxe, aprobări, proiecte și ștampile. Pentru că banii sunt numărați și oricât i-am număra tot puțini rămân, calea cea mai scurtă e anveloparea pereților exterior și un strat de culoare după simțul estetic al proprietarului. Aici apare diversitatea.
Nu poți să pui de comun acord simțul estetic al tuturor. Unuia îi place verdele, altul adoră portocaliul, unii vor galben sau roșu, alții mov, cu sau fără picățele. Dacă toate aceste gusturi ar aparține unor locatari din blocuri diferite, mai treacă – meargă. Dar când aceștia se află în același bloc și vor ei ca așa să arate apartamentul pe dinafară cum le arată sufletul pe dinăuntru avem o problemă. Ajungem la acea unitate prin… diversitate, inestetică și de cele mai multe ori de prost gust.
Și care-i problema, vor spune unii. Pe banii mei fac ce vreau. Ei nu-i chiar așa, pentru că o fi unitatea prin diversitate un moto-ul al Uniunii Europene, om fi și noi cetățeni europeni, dar nici nu putem să facem ce vrem, când vrem, unde vrem și tot ce vrem. Altfel spus există o unitate care ne oblige să respectăm niște limite ale bunului simț, fie el și estetic. Și cum unde-i lege nu-i tocmeală, iar democrația se învață mai mereu cu chitanțierul de amenzi, cred că ar fi bine să ajungem la o unitate, măcar acasă, în cadrul asociației de proprietari. Iar cei care vor să fie altfel cu tot dinadinsul, să fie sancționați. Nu verbal, nu cu mustrare scrisă ci cu un banal chitanțier și o amenda al cărei quantum nu e deloc banal. Nu de alta dar libertatea mea se sfârșește întotdeauna, sau cel puțin așa ar trebui, acolo unde începe libertatea ta!

Sursa foto: Primăria Reșița
(Dan Agache)

Cele mai citite

Related Articles