Minunile politicii româneşti

Se ştie că la noi, la români, orice minune ţine cel mult trei zile. La fel se întâmplă şi cu o aberaţie de lege, din punctul meu de vedere, cea privind fumatul în spaţiile închise. O astfel de reglementare exista şi înainte. Ea interzicea fumatul în unităţile de învăţământ, în spitale, în trenurile de călători, în gări, aeroporturi şi mai peste tot unde existau comunităţi de fumători şi nefumători, obligate să convieţuiască o perioadă de timp.

Au venit însă legiuitorii români şi au scos o alta, care ne-a transformat într-un experiment nefericit. Adio cu fumatul în restaurante, baruri ori cafenele. În plină iarnă, oamenii ieşeau în stradă să fumeze, de frica amenzilor. Patronii restaurantelor, după ce au investit în amenajarea de săli speciale pentru fumători, au primit vestea proastă că nu mai e voie să fumezi în interior.

Clasa politică legiuitoare, a constatat că nici măcar ei nu mai aveau voie să fumeze. S-a recurs la tot felul de tertipuri. Cafenelele s-au tranformat în cluburi private în care nu intrai decât pe bază de legitimaţie, s-au deschis terase, s-au amenajat locuri de fumat pe acoperiş şi câte şi mai câte. Parlamentarii fumători vor să revină cu o modificare a acesteia, pentru că domniile lor sunt direct afectaţi.

Abia când o lege proastă, ca atâtea altele votate în cei 26 de ani de aşa zisă democraţie, îi afectează pe onor parlamentarii români, aceştia constată că legea trebuie modificată. Şi va fi, nu de alta, dar prea e absurdă. E drept că nu e nici prima nici ultima şi cu siguranţă astfel de legi proaste vor mai curge din Parlamentul României. De ce? Ei la această întrebare, nimeni nu ştie răspunsul. Nu îl ştie pentru că a da un răspuns la o astfel de întrebare, înseamnă să gândeşti. Nu mult, doar puţin, dar tot trebuie să gândeşti. Acest lucru este puţin probabil să se întâmple actualei clase politice româneşti, pentru că ei nu gândesc atunci când votează o lege, ba de multe ori nici nu ştiu despre ce fel de lege e vorba, atunci când ridică mânuţa, sau apasă butoanele cu specificaţia clară a liderului de grup.

În prima lună de la aplicarea legii privind interzicerea fumatului, s-au dat deja mai multe amenzi pentru fumat în locuri nepermise, care au adus la bugetul statului, aproape 200 de mii de lei. Au adus, e un fel de-a spune, pentru că multe dintre ele au fost contestate în instanţă şi unele vor fi anulate, dacă ai şansa să prinzi un judecător împătimit de tutun.

Concluzia cred că e clară. Am votat un parlament care votează la rândul său legi. Dacă acestea sunt bune sau nu, nu avem ce face. Mormăim în barbă şi aşteptăm să li se încheie mandatul pentru a vota cu alţii. Atâta doar că şi aceştia sunt la fel de harnici ca cei dintâi şi tot aşa. Ne învârtim într-un cerc închis şi vicios, din care nu prea avem cum să ieşim. Din păcate.

Dan Agache

Sursă foto: mandri.ro

Cele mai citite

Related Articles