Bomba europeană cu fitil britanic

A mai rămas exact o săptămână până când ar putea începe cântecul de lebădă al Europei. Peste exact șapte zile britanicii își vor exprima prin vot democratic apartenența la comunitatea europeană. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cunoscutul deja Brexit, e foarte aproape de a se transforma din utopie, cum era privită nu cu mult timp în urmă, ori idee absurdă și de nerealizat în opinia unor analiști, în realitate crudă. O adevărată bombă cu ceas.

Am tot vorbit, și continuăm să o facem, de politicienii români, de economia țării noastre, de drumurile proaste de pe la noi, de condițiile precare din sistemul de sănătate, ori de distrugerea sistematică a economiei românești. Sunt doar lucruri mărunte. Toate chinurile și zbaterile noastre s-ar putea nărui peste noapte, dacă britanicii aleg să părăsească UE. Va fi asemeni unui cutremur produs la Londra, dar culmea, cei afectați nu vor fi atât britanicii cât restul economiei europene, în primul rând.

Curentul intern este favorabil părăsirii uniunii, spun sociologii, conform ultimelor sondaje de opinie. E un sindrom populist și anti-sistemic ce ar putea cuprinde rapid și restul Europei. În timp s-au adunat nemulțumiri, frustrări, diferențe, care ard mocnit și nu este previzibilă deloc evoluția acestora în cazul Brexit. Teama liderilor europeni că exemplul insularilor ar putea fi urmat și de alte țări din UE este justificat de perspectiva alegerilor generale din Germania, Franța și Olanda programate pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că multe dintre propunerile britanicilor în vederea menținerii unei relații avantajoase cu Europa ar putea fi respinse de teama creării unui precedent periculos.

Toate aceste amenințări directe la nivelul de trai al românilor, la soarta și viitorul acestei țări nu par a fi percepute de București. Nici de clasa politică, prea ocupată cu împărțirea ciolanului, după alegerile locale, nici de guvernanți, prea puțin interesați de soarta acestei nații, dar nici de președintele ales al românilor, Klaus Werner Iohannis, atent în primul rând la vacanțe, la călătorii, la case și mai puțin la cee ce ar trebui.

Un astfel de eveniment care ar putea distruge întreaga cultură politică occidentală a Europei, dupa cum s-a exprimat președintele Consiliului European, Donald Tusk, făcând referire la varianta abandonării proiectului comun european de către un stat membru.

Noi, românii, suntem puțin defazați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de parcă am gândi cu încetinitorul și nu am avea ochi să vedem și minte să pricepem ce se întâmplă în jururl nostru. În 44 am vrut să vină americanii și au venit rușii. După 89 am vrut democrație și un trai asemeni europenilor. Cu ce ne-am ales e vizibil și de pe lună. Acum nu știm ce vrem și ne comportăm asemeni oilor din turmă, așteptând ca direcția să o dea berbecul, pentru că noi, cu mintea noastră, nu reușim să alegem calea cea bună.

Până la decizia locuitorilor Marii Britanii de a rămâne, ori de a părăsi Uniunea Europeană, mai e exact o săptămână. O săptămână în care întreaga Europă e un butoi cu pulbere, în timp de fitilul poate fi aprins de britanici, joia viitoare.

Dan Agache

Sursă foto: businessadvice.co.uk

Cele mai citite

Related Articles