STATUL ISLAMIC ARE UN CALIFAT DE 365 DE ZILE

0-RADIO
În urmă cu cîteva zile, CALIFATUL Statului Islamic a împlinit un an de existenţă, timp în care a redefinit noţiunea de terrorism şi gradul de violenţă, a ocupat teritorii, a adunat fonduri, a bătut monedă, a executat mii de oameni şi a promovat o nouă ideologie! Numeroase PROVINCII, decretate de grupări jihadiste ce au jurat credinţă califului Al-Baghdadi, au apărut în nordul Africii, dar şi în Orientul Mijlociu, iar mişcările de “renaştere” a jihadismului se fac tot mai simţite în Caucaz, dar şi în Europa.
Califatul instaurat de Statul Islamic în Syria şi Iraq intră, aşadar, în al doilea an, în contextul în care comunitatea internaţională se dovedeşte incapabilă să oprească atrocităţile jihadiştilor.
Gruparea, condusă de Abu Bakr al-Baghdadi a anunţat la 29 iunie 2014 că va crea o formă de guvernămînt islamic denumit califat şi a dat asigurări că acesta va dura şi se va extinde, promisiune, de altfel, respectată de Al-Baghdadi, pe fondul credinţei ancestrale a umma în Califat şi în Ibrahim, iar analiştii fenomenelor din Orientul Mijlociu dau asigurări că Statul Islamic va constitui principal problemă internaţională în următorii 10 ani.
Statul Islamic a reuşit, de asemenea, să creeze o reţea de grupări care îi sînt afiliate în întreaga lume şi încearcă să răspîndească teroare şi în afara Syriei şi Iraqului. Săptămîna trecută, SI a revendicat un atac sinucigaş în Tunisia soldat cu moartea a 38 de persoane, în majoritate turişti britanici, iar premierul Cameron a avertizat ieri că SI pregăteşte atentate în Marea Britanie. Gruparea este de asemenea suspectată că se află în spatele unui atentat sinucigaş asupra unei moschei şiite în Kuweit, soldat cu 26 de morţi. Este posibil ca SI să fi servit de asemenea şi ca sursă de inspiraţie pentru autorul unui atac în Franţa, care şi-a decapitat şeful şi a încercat să-şi arunce în aer maşina într-o uzină de gaz.
Statul Islamic este mult mai mult decît o organizaţie teroristă, iar asupra acestui lucru s-au pus de acord mare parte dintre analişti. Este un stat terorist cu aproape toate elementele de guvernare.  În ultimii ani de la debutul războiului civil în Syria, Statul Islamic s-a dezvoltat de la facţiune marginală extremistă, care participa la conflict la cea mai puternică feroce consolidată şi înarmată miliţie implicată în războiul religios şi etnic care a cuprins astăzi Syria şi Iraqul.
Statul Islamic este grupul terorist cel mai bogat din lume, cu venituri de aproape două milioane de dolari săptămînal.  Din punct de vedere militar, grupul beneficiază de experienţa fondatorilor săi, dintre care numeroşi sînt foşti ofiţeri şi membri ai serviciilor de securitate ale fostului dictator iraqian Saddam Hussein, concediaţi de americani după invazia din 2003.
Maniera în care SI îşi administrează teritoriul pe care îl controlează în Syria şi Iraq stîrneşte teamă şi oroare. Crimele sale în masă şi execuţiile brutale au devenit o marcă.
Numai în Syria, SI a executat într-un an peste 3.000 de persoane, dintre care 1.800 de civili, inclusiv 74 de copii. Nu este disponibilă nici o cifră exactă privind crimele comise în Iraq, însă gruparea este suspectată că a executat mii de persoane, dintre care 1.700 de recruţi, în majoritate şiiţi, asasinaţi la nord de Baghdad.
Gruparea controlează circa jumătate din teritoriul syrian, dintre care o mare parte este nelocuit, şi aproape o treime din Iraq. După capturarea unui teritoriu, grupul instituie o administraţie şi îşi instalează propria poliţie. Jihadiştii terorizează populaţia locală cu execuţii publice brutale, dar îi oferă şi o relativă stabilitate şi servicii publice precum sănătatea şi educaţia. Oamenii se tem de abuzurile grupului, dar unii se simt asiguraţi de modelul său de guvernare şi de altfel nici nu au altă alternativă. Această absenţă a alternativei a fost una din cheile succesului Statului Islamic în Iraq şi în Syria, unde populaţia sunnită se simţea exclusă de la puterea deţinută de şiiţi.
Analiştii ocidentali şi din Orientul Mijlociu comentează despre fluxul fără precedent al luptătorilor spre zonele de conflict. Mii de persoane din peste 80 de ţări s-au dus în Syria în ultimii ani pentru a se înrola în Statul Islamic.
Statul Islamic a evoluat de la un actor local, la problemă globală!

(Mario Balint)

Cele mai citite

Related Articles