0-turcia

Era neo-osmanismului a început duminica, cînd Partidul Justitiei si Dezvoltarii, islamo-conservator (AKP), al lui Erdogan a obtinut majoritatea absoluta în parlamentul turc, în urma alegerilor legislative anticipate, majoritate pe care a pierdut-o în luna iunie. Partidul Justitiei si Dezvoltarii a obtinut 49,4% din sufragii, urmînd sa ocupe 316 din cele 550 de locuri în parlamenţ au anuntat canalele de televiziune NTV si CNN-Turk.
Aceasta este imaginea unei noi Turcii, legitimate de popor în alegerile anticipate. Un amestec de osmanism si autoritate asiatica, de inspiratie sino-rusa!
Premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament sa colaboreze pentru o noua constitutie, dupa cum transmite Reuters. Fac apel la toate partidele politice care intra în parlament sa elaboreze o noua constitutie civila, a declarat Davutoglu, într-un discurs rostit în fata a mii de sustinatorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii. Sa lucram împreuna pentru o Turcie în care conflictul, tensiunea si polarizarea sa nu existe si în care fiecare îl saluta pe celalalt în pace, a adaugat seful guvernului.
Noua Turcie se va inspira ca sistem politic din Rusia şi China pentru a deveni în cel mai scurt timp o putere globala de talia SUA. „Lumea este terenul de joaca al Turciei” , iata unul din sloganurile favorite ale lui Ahmed Davutoglu. Turcia trebuie sa fie mult mai preocupata pe plan internaţional de „interesele proprii” şi mai puţin de „ritmurile evoluţiei globale”. Mai exacţ fara a neglija UE sau NATO, unde turcii sînt aliaţi cardinali în materie de Syria, Iraq sau Iran, Turcia nu trebuie sa se supuna intereselor occidentale, ci ar trebui sa-şi orienteze politica spre propriile interese regionale, de hegemon în conglomeratul statelor islamice care o înconjoara. Superioara geografic, economic şi militar faţa de vecini, Turcia poate fi „un culoar de energie” între Apus şi Rasariţ dar nu ca „un simplu cap de pod al intereselor straine”, ci ca „titular pe terenul de joaca al lumii.”
Privind spre Moscova, Erdogan observa ca principala pîrghie pe care Putin joaca restaurarea mare?iei imperiale a Rusiei este aceea a ortodoxiei universaliste. Aceeaşi carte – a întoarcerii cu faţa la axiologia credinţei calauzitoare, cu scopul redobîndirii autoritaţii mesianice – o joaca şi Erdogan, dublat de „sfetnicul” sau Davutoglu. Pe urmele marilor sultani de odinioara – în special Mehmed Cuceritorul şi Soliman Magnificul – Erdogan este determinat sa intre în istorie şi prin ctitorii gigantice fara precedent în era moderna a naţiunii, între care o mega-moschee pe malul asiatic al Istanbulului un simbol al întoarcerii cu faţa la islamism şi un monument care sa aminteasca pe vecie de „Epoca lui Erdogan”. Va fi o moschee a superlativelor – cu cele mai înalte minarete din lume (pîna la 107 metri) şi capabila sa adaposteasca simultan 50.000 de credincioşi -, finalizata într-un timp record, de trei ani, slujba de inaugurare fiind prevazuta pe 1 iulie 2016.
Era neo-osmanismului a început!

Mario Balint