Europa şi incapacitatea de răspuns

bruxelles

Terorismul a dobîndit o altă configuraţie, privind modul de acţiune şi amploarea, dar originile, mecanismele de declanşare, structura şi resursele, precum şi psihologia membrilor săi au rămas aceleaşi. Potrivit tuturor specialiştilor în domeniu, terorismul nu este un fenomen universal dar este cu siguranţă unul istoric.
Astăzi, terorismul a început să trăiască prin forţe proprii devenind cea mai mare ameninţare la adresa securităţii popoarelor şi la adresa drepturilor fundamentale ale omului. După cum se poate observa, terorismul pune azi o serie de probleme de interes naţional şi internaţional care scapă controlului statelor-naţiune.
Alerta antiteroristă va fi menţinută la nivel maxim în Bruxelles, pînă luni,  însă şcolile şi metroul vor fi redeschise gradual începînd de miercuri, a anunţat luni seară premierul belgian Charles Michel, relatează AFP şi Reuters. Nivelul ameninţării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare, a anunţat premierul. În ceea ce priveşte şcolile, s-a luat decizia de a le redeschide miercuri, cu măsuri de securitate suplimentare, iar metroul va fi şi el redeschis miercuri, a precizat şeful guvernului federal belgian, la finalul unei reuniuni de 3 ore şi jumătate a Consiliului Naţional de Securitate al Belgiei.
În restul Belgiei, alerta antiteroristă va rămîne la nivelul 3, ceea ce înseamnă că există un risc posibil şi probabil de atac terorist.
Şaisprezece suspecţi au fost arestaţi duminică seara, în urma unei vaste operaţiuni în Belgia, care nu a permis însă arestarea lui Salah Abdeslam, suspectat că a jucat cel puţin un rol logistic în atacurile de la Paris şi Saint-Denis şi care rămîne de negăsit, relatează Le Monde în ediţia online. Militarii patrulează pe străzile din Bruxelles şi păzesc clădirile UE în cea de-a treia zi de alertă teroristă, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Multe ţări europene au minorităţi musulmane consistente. Musulmanii din Europa occidentală provin din Orientul Apropiat, Asia şi Africa precum şi din Turcia. Sosirea lor este legată de lipsa forţei de muncă şi de politicile de imigrare din anii ’50. Există şi diferite moşteniri coloniale.
Ca o dovadă a incapacităţii sale de răspuns rapid la provocările dure ale prezentului, UE încă studiază situaţia creată în Europa, deşi, cum spuneam şi zilele trecute, comisarul european pentru politică internă ştia încă din 2010, despre noile ameninţări şi vulnerabilităţi.

Cele mai citite

Related Articles