JURNALIŞTII şi BLOGGERII AU DEVENIT ŞTIRE!

SRR

Ultimii ani au pus mass-media în faţa unor provocări uriaşe. Deja se pun probleme legate de supravieţuirea presei scrise, iar posturile de radio şi televiziunile se luptă într-un mod haotic pentru credibilitate, reuşind din ce în ce mai puţin să învingă în lupta asta. De aceea, despre media actuală se poate vorbi mulţ în termeni flatanţi sau mai puţin flatanţi, însă numai o parte dintre actorii incluşi în acest scenariu au realmente dreptul şi experienţa necesare pentru a vedea sistemul în ansamblul lui. În ultimii ani, bloggerii au un cuvînt din ce în ce mai greu de spuş pe o platformă modern, imposibil de anticipat în urmă cu cîţiva ani. Din acest motiv, în urmă cu două zile s-a sărbătorit Ziua Mondială a Bloggurilor.
În ultimul timp, jurnaliştii au deveniţ din creatori, propriile ştiri de senzaţie. În funcţie de ţara unde profesează, ei aleg fie să abandoneze atraşi de mirajul politicii, să fie martirizaţi, să şantajeze sau să fie ucişi din răzbunare! Acest tablou este completat de mediul statal tot mai opresiv în care jurnaliştii sînt constrînşi să lucreze.
Pentagonul s-a aflat recent sub tirul criticilor după ce a stabiliţ într-o recentă serie de instrucţiuni, că reporterii de război pot fi consideraţi, în anumite cazuri, combatanţi ilegali. În editorialul său de luni, New York Times critică însă acest aspect şi cere retragerea instrucţiunilor în cauză, avertizînd că acestea ar putea face ca acoperirea conflictelor armate de către jurnalişti să fie mai periculoasă, mai grea şi predispusă la cenzură.
În manualul cu instrucţiuni ale Pentagonului se arată că ziariştii sînţ în general, civili care trebuie să fie protejaţi, dar că, în anumite cazuri, cînd misiunea lor nu este clar definită, ei pot fi consideraţi combatanţi ilegali, categorie din care fac parte şi membrii Al-Qaida. A scrie despre operaţiunile militare poate fi similar cu a aduna informaţii sau chiar cu a spiona, specifică manualul. Un jurnalist care acţionează ca spion poate fi supus măsurilor de securitate şi pedepsit dacă el este capturat. Pentru a evita situaţiile în care ei pot fi confundaţi cu spionii, jurnaliştii trebuie să lucreze deschis şi cu permisiunea autorităţilor competente, mai prevede manualul. Conform aceloraşi instrucţiuni, statele pot fi puse în situaţia de a cenzura activitatea ziariştilor sau de a lua măsuri de securitate pentru ca ei să nu dezvăluie informaţii sensibile inamicului.
Potrivit New York Timeş toate aceste instrucţiuni aduc o gravă atingere libertăţii presei.
Manualul a fost criticat şi de Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor, semnalînd că Pentagonul a publicat un document care serveşte propriilor interese, fără a ţine cont de drepturile presei.
În Sudanul de Sud un ziarist a fost ucis de necunoscuţi în ceea ce pare a fi un asasinat ţintiţ au anunţat colegi ai victimei, precizînd că banii şi telefonul mobil al victimei nu au fost furate. Peter Moi, reporter la cotidianul independent New Nation, a fost ucis la Juba. Această situaţie survine la cîteva zile după ce preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, a ameninţat public cu uciderea ziariştilor care lucrează împotriva ţării.
Comunitatea jurnaliştilor americani a fost zguduită de asasinarea a doi tineri jurnalişti de televiziune. Alison Parker,  24 de ani, reporter, şi cameramanul,  Adam Ward,  27 de ani,  au fost împuşcaţi şi ucişi miercuri în statul american Virginia chiar în timp ce realizau o transmisiune în direcţ conform imaginilor cu incidentul şi postului local pentru care lucrau cei doi, WDBJ7.
Alison Parker se afla în ultima sa zi de lucru la emisiunea matinală pentru care făcea respectiva transmisiune, potrivit angajatorului. Alison adusese baloane. Era ultimul său matinal, iar noi sărbătoream asta, a precizat postul de televiziune.
Atacatorul, Vester Flanagan, 41 de ani, a fost  un fost reporter al postului WDBJ7, concediat în urmă cu doi ani. Bărbatul şi-a exprimat frustrarea într-un lung manifest trimis prin fax canalului ABC News ca bărbat de culoare şi homosexual, manifestîndu-şi de asemenea furia după atacul armat de la Charleston.
Şi, revenind pe Bătrînul Continenţ constatăm că nobleţea meseriei poate fi negociată! Doi jurnalişti francezi au fost arestaţi joi la Pariş fiind acuzaţi că l-au şantajat pe regele Marocului cerîndu-i 3 milioane de euro pentru a nu publica o carte cu informaţii compromiţătoare, potrivit unei surse judiciare.
Jurnaliştii, Eric Laurent şi Catherine Gracieţ au fost reţinuţi după o întîlnire cu un reprezentant al Marocului în care au primit bani, a indicat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.
Eric Laurent este autorul mai multor cărţi de anchetă, inclusiv despre criza bancară şi financiară, iar Catherine Graciet a publicat în 2013 un volum despre relaţia dintre fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi fostul lider libian Muammar Gadaffi.
La polul celălalţ jurnalista siriană Zaina Erhaim a fost distinsă cu premiul ”«Peter Mackler» pentru Etică şi Curaj Jurnalistic” 2015, oferit de Reporteri fără Frontiere şi de Agenţia France-Presse.  Zaina Erhaim trăieşte şi lucrează în Siria, iar în ultimii doi ani a instruit aproximativ 100 de cetăţeni sirieni pentru a deveni reporteri de presă scrisă şi televiziune şi a pus bazele unor reviste şi ziare siriene independente. Jurnalista în vârstă de 30 de ani este, de asemenea, coordonatorul unui proiect al Institute for War and Peace Reporting (IWPR), o organizaţie internaţională care sprijină jurnaliştii din ţările aflate în conflicţ în criză sau în tranziţie. Distincţia îi va fi oferită jurnalistei în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Clubul Naţional de Presă din Washington, pe 22 octombrie.
Interesant, nu?

Mario BALINT

De același autor

Related Articles