Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac. Pornind de la o reţetă cunoscută, dacă schimbăm anumite ingrediente poate rezulta ceva delicios şi apetisant. Gătitul este foarte permisiv cu condiţia să respectam anumite reguli. Gătitul ne elibereaza de stres, dacă punem suflet pe lângă ingrediente şi ne dă bună dispoziţie, cel putin celor ataşaţi de arta culinara. Dar să lăsăm vorba şi să trecem la treabă ca să nu se altereze ingredientele.

[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Articol editat de Valentina Adam, 10 septembrie 2022, 12:05 / actualizat: 15 martie 2023, 13:48

Rețeta emisiuniiPaste cu anşoa

La aceasta reţetă de trebuinţă ne sunt următoarele ingrediente pentru patru porţii:

– un pachet de paste scurte sau lungi după preferinţe. Pentru o porţie de persoană sunt necesare 100 de grame de paste.

– un borcan de anşoa

– trei linguri de ulei de măsline sau doua linguri de ulei de măsline şi o lingură de ulei de floarea soarelui.

– un ardei iute. Ideal ar fi unul mic şi mediu de iute, cu sau fără seminţe.

omână bună de frunze de pătrunjel.

– patru sau cinci căţei de usturoi.

– opţional parmezan ras.

După ce am pregătit ingredientele şi le avem la îndemână trecem la gătirea lor. Punem o oală cu apă la fiert. Se recomandă ca pentru 100 de grame de paste să folosim un litru de apă. De regula, într-un pachet sunt 400 de grame de paste uscate şi în concluzie folosim 4 litri de apă. La un litru de apă fiartă se recomanda 7 grame de sare. Dacă nu se adaugă sare în apa în care se fierb pastele ele nu-şi dezvoltă acel gust caracteristic.

Punem pastele preferate şi amestecăm delicat în primele două minute ca să nu se lipească, iar după aceea mai rar. Într-o tigaie încăpătoare adăugăm trei linguri de ulei, caţeii de usturoi şi ardeiul iute tăiat în felii oblice. Punem tigaia pe foc şi o lăsăm doar atât cât usturoiul să aromatizeze uleiul. Adăugăm pătrunjelul tocat şi tot acum şi anşoa, după ce în prealabil a fost trecut sub un jet de apă pentru îndepărtarea excesului de sare.  Aceşti peşti mici, plini de savoare se pot folosi în aproape toate preparatele, de la sosuri până la pizza. Sunt peşti mici, săraţi şi îi găsim conservaţi la borcan cam în toate supermarketurile. Ei ofera o experienţă gustativă unică pentru că sunt un furnizor de umami – gustul suprem. Revenim la frunzele de pătrunjel,  acestea se toacă mai mare, mai grosier, mai rustic, pentru a nu-şi lăsa aroma pe blatul de lucru. Se amestecă şi se trage tigaia de pe foc.

Cu un cleşte de bucătărie scoatem pastele fierte după timpul recomandat de producător. Dăcă le dorim ”al dente” le scoatem cu un minut înainte, iar daca le vrem mai moi, cu un minut mai târziu decât specificaţia de pe pachet. Pastele luate cu clestele nu se scutură de apă şi se transferă direct în tigaie unde se amestecă delicat împreună cu uleiul, usturoiul, ardeiul iute, anşoa şi pătrunjelul. Se pun pe un platou de paste,  iar dacă nu aveţi se pot aranja şi pe o farfurie mai mare. Opţional, deasupra se rade parmezan. Se spune că peştele nu merge bine cu brânză. Doar se spune, pentru că adevărul este contrar.

Fiind un preparat specific bucătăriei Italiei, care prin varietatea şi bogăţia aromelor este considerată expresia artei culinare supreme, vă spun BUONO APETTITO.  

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană