[AUDIO-FOTO] Dulceţurile de pere cu stafide şi de zmeură cu vişine, delicatese de toamnă din Clisura Dunării

Pentru sezonul rece este indicat să ai în cămară cel puţin un borcan din fiecare tip de fructe. Când vei avea poftă de ceva dulce, vei avea de unde alege. Gemurile, dulceţurile şi marmeladele sunt ideale şi pentru prepararea a numeroase plăcinte şi prăjituri, iar în serile friguroase de iarnă nimic nu se compară cu o cană de ceai fierbinte şi o felie de pâine unsă cu gem.

Mamele şi bunicile noastre alocau un spaţiu important din cămară, dulceţurilor si compoturilor. Preparate din aproape orice tip de fructe, acestea au o aromă specială şi sunt ideale pentru zilele răcoroase de toamnă.

Dacă te-ai săturat de clasicele dulceţuri de vişine, căpşuni sau prune, poţi degusta ceva mai inedit, precum ar fi: dulceaţa de smochine, de rubarbă, de castane sau de dovleac, dar şi de pere cu stafide sau de zmeură cu vişine.

Aşadar, odată cu venirea anotimpului rece, toate dulceţurile şi compoturile din fructe de sezon sunt la mare căutare în pieţele şi târgurile din Caraş-Severin.

La Târgul mare de toamnă de la Răcăşdia am întâlnit-o pe Elena Marcela Jeberian din satul Şuşca, comuna Pojejena, producătoare de dulceţuri şi compoturi bio:

Am avut noroc de un an îmbelșugat în ceea ce privește fructele și am putut să fac un sortiment mai diversificat de gemuri, dulcețuri și compoturi. Am făcut dulceață de smochine, compot din smochine, dulceață de zmeură și vișine, dulceață de pere cu stafide, de caise, de căpșuni. Toate care se fac de obicei sunt bine primite de cumpărători, tot ce este cu tentă mai exotică este mai cumpărat, pentru că de exemplu smochinele cresc în general pe Clisura Dunării, fiind o climă mai călduță față de alte zone ale țării, dar se caută și cele clasice de căpșun sau de caise pentru prăjituri. Tehnica de preparare, în principiu, este aceeași la toate dulcețurile. Bineînțeles, aromele diferă, fructul în sine, consistența lui, smochinele ca să rămână întregi trebuie stropite cu zeamă de lămâie ca să nu se spargă la fierbere. Dar în general tehnica este aceeași. Cât a mai rămas din toamnă până în iarnă o să mai pregătesc și din gutui, pentru că ele abia acum se coc și neapărat trebuie să am un stoc mai mare de dulceață de smochine, pentru că am clienți care sigur o să vrea și peste iarnă și trebuie să îi onorez, pentru că și noi ne simțim onorați când ei vin și ne apreciază produsele și ni le cumpără. Avem clienți care ne contactează pe facebook sau pe Whatsapp sau cu care păstrăm legătura și le trimitem și în țară. Cele mai cumpărate dulceţuri sunt cea de smochine și cea de zmeură cu vișine, care într-adevăr este foarte aromată și foarte gustoasă. Și cred că nici nu face multă lume combinația asta de zmeură cu vișine. Ăsta este atuul meu că inventez combinații de fructe. E bine venită şi dulceața de pere cu stafide, de exemplu, care e ceva nou în gamă. Îmi place să încerc să fac combinații și se dovedesc a fi gustoase. Pentru că toate produsele pe care familia Jeberian le desface pe piețele locale și nu numai sunt bio pe care și noi le consumăm. Deci asta garantează calitatea produselor, că noi tot ce facem pentru vânzare facem și pentru noi, nu facem separat produse pentru vânzare și separat pentru noi“.

Potrivit Elenei Marcela Jeberian, un borcan de dulceaţă din fructe de sezon se vinde la 12 lei.

Cele mai citite

Related Articles