Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Dulceţurile de pere cu stafide şi de zmeură cu vişine, delicatese de toamnă din Clisura Dunării

Pentru sezonul rece este indicat să ai în cămară cel puţin un borcan din fiecare tip de fructe. Când vei avea poftă de ceva dulce, vei avea de unde alege. Gemurile, dulceţurile şi marmeladele sunt ideale şi pentru prepararea a numeroase plăcinte şi prăjituri, iar în serile friguroase de iarnă nimic nu se compară cu o cană de ceai fierbinte şi o felie de pâine unsă cu gem.

[AUDIO-FOTO] Dulceţurile de pere cu stafide şi de zmeură cu vişine, delicatese de toamnă din Clisura Dunării

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 septembrie 2022, 16:18 / actualizat: 29 septembrie 2022, 19:41

Mamele şi bunicile noastre alocau un spaţiu important din cămară, dulceţurilor si compoturilor. Preparate din aproape orice tip de fructe, acestea au o aromă specială şi sunt ideale pentru zilele răcoroase de toamnă.

Dacă te-ai săturat de clasicele dulceţuri de vişine, căpşuni sau prune, poţi degusta ceva mai inedit, precum ar fi: dulceaţa de smochine, de rubarbă, de castane sau de dovleac, dar şi de pere cu stafide sau de zmeură cu vişine.

Aşadar, odată cu venirea anotimpului rece, toate dulceţurile şi compoturile din fructe de sezon sunt la mare căutare în pieţele şi târgurile din Caraş-Severin.

La Târgul mare de toamnă de la Răcăşdia am întâlnit-o pe Elena Marcela Jeberian din satul Şuşca, comuna Pojejena, producătoare de dulceţuri şi compoturi bio:

Am avut noroc de un an îmbelșugat în ceea ce privește fructele și am putut să fac un sortiment mai diversificat de gemuri, dulcețuri și compoturi. Am făcut dulceață de smochine, compot din smochine, dulceață de zmeură și vișine, dulceață de pere cu stafide, de caise, de căpșuni. Toate care se fac de obicei sunt bine primite de cumpărători, tot ce este cu tentă mai exotică este mai cumpărat, pentru că de exemplu smochinele cresc în general pe Clisura Dunării, fiind o climă mai călduță față de alte zone ale țării, dar se caută și cele clasice de căpșun sau de caise pentru prăjituri. Tehnica de preparare, în principiu, este aceeași la toate dulcețurile. Bineînțeles, aromele diferă, fructul în sine, consistența lui, smochinele ca să rămână întregi trebuie stropite cu zeamă de lămâie ca să nu se spargă la fierbere. Dar în general tehnica este aceeași. Cât a mai rămas din toamnă până în iarnă o să mai pregătesc și din gutui, pentru că ele abia acum se coc și neapărat trebuie să am un stoc mai mare de dulceață de smochine, pentru că am clienți care sigur o să vrea și peste iarnă și trebuie să îi onorez, pentru că și noi ne simțim onorați când ei vin și ne apreciază produsele și ni le cumpără. Avem clienți care ne contactează pe facebook sau pe Whatsapp sau cu care păstrăm legătura și le trimitem și în țară. Cele mai cumpărate dulceţuri sunt cea de smochine și cea de zmeură cu vișine, care într-adevăr este foarte aromată și foarte gustoasă. Și cred că nici nu face multă lume combinația asta de zmeură cu vișine. Ăsta este atuul meu că inventez combinații de fructe. E bine venită şi dulceața de pere cu stafide, de exemplu, care e ceva nou în gamă. Îmi place să încerc să fac combinații și se dovedesc a fi gustoase. Pentru că toate produsele pe care familia Jeberian le desface pe piețele locale și nu numai sunt bio pe care și noi le consumăm. Deci asta garantează calitatea produselor, că noi tot ce facem pentru vânzare facem și pentru noi, nu facem separat produse pentru vânzare și separat pentru noi„.

Potrivit Elenei Marcela Jeberian, un borcan de dulceaţă din fructe de sezon se vinde la 12 lei.

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!