AFIR: fonduri europene pentru micii fermieri

Alocari de 20 de milioane de euro, din fonduri europene, vor fi directionate catre 1.334 de investitii in ferme mici, anunta AFIR.

Raportul de selectie lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR in data de 12 august 2022, contine lista cererilor de finantare depuse online in perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submasurii 6.3 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020).

“Selectia cererilor de finantare depuse pentru submasura 6.3, in etapa a treia, incheie practic procesul de evaluare si analiza al tuturor proiectelor depuse pana in prezent pentru perioada de tranzitie 2021 – 2022.

Aceasta perioada a insemnat un efort administrativ imens pentru Agentie si, din pacate, un timp de asteptare foarte mare a rezultatelor de catre beneficiari, lucru pe care am incercat cu toate resursele disponibile sa il atenuam.

Citeste si: Petre Daea: reabilitarea sistemului de irigatii trebuie facuta zi de zi, fara intrerupere

Ar fi simplu sa motivam faptul ca lansarea concomitenta a tuturor liniilor de finantare in partea a doua a anului 2021 a dus la suprasolicitarea administrativa a AFIR, dar ceea ce conteaza este faptul ca intregul personal a lucrat la toata capacitatea posibila.

Acesti bani europeni, deosebit de importanti, vor putea ajunge la fermierii, procesatorii si antreprenorii din mediul rural romanesc, platile trebuind decontate pana la 31 decembrie 2025″, a precizat Dorin Opreanu, directorul general al AFIR.

Potrivit sursei citate, in urma procesului de evaluare si de selectie, 1.334 de investitii in ferme mici sunt selectate pentru a primi fonduri in valoare totala de peste 20 de milioane de euro.

Totodata, in cadrul acestui Raport, sunt incluse si 256 de proiecte declarate neeligibile, alte 11 cereri de finantare neconforme si 20 de proiecte care au fost retrase de catre solicitanti.

Sprijinul acordat fermierilor prin aceasta linie de finantare este 100% nerambursabil si are valoarea de 15.000 de euro/proiect.

Finantarea pentru dezvoltarea fermelor mici se acorda in baza unui plan de afaceri, in doua transe (75% din sprijin la primirea deciziei de finantare si 25% in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare).

AFIR mentioneaza ca, pentru perioada 2021 – 2022, expertii din cadrul institutiei au primit si evaluat 28.522 de solicitari de finantare in valoare de 2,37 miliarde de euro, dintre care au fost selectate, pana in prezent, 17.534 de proiecte insumand 1,15 miliarde de euro.

stiriagricole.ro

De același autor

Related Articles