Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este masa de duminică, în familie şi dacă mai avem şi prietenii alături nimic nu poate fi mai minunat.

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Articol editat de Radio Resita, 12 mai 2024, 07:15

Ciorbă de perişoare acrită sau neacrită, este primul fel.
Pentru preparare folosim:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– două linguriţe de gris sau de făină
– câte o ceapă roşie, un ardei kapia, unul gras un morcov, o rădăcină de pătrunjel și o bucată de țelină mică
– sare și piper proaspăt râșnit
– 50 de ml de ulei de măsline
– frunze de pătrunjel și mărar
– opțional 200 de ml de borş.

Din carnea tocată și grisul se formează perișoarele. Folosind gris în amestec fac perişoarele mai pufoase.
Într-o oală cu apă se pun legumele după ce a început să  fiarbă apa. Fierberea durează cam un sfert de ceas. După aceea se adugă perişoarele şi se continuă fierberea până perişoarele se ridică la suprafaţă, moment în care ştim că sunt gata.
Acum, cine dorește adaugă borș, sare, piper după gust şi la final verdeaţă. Mai dă un clocot sau două și se ia de pe foc.
Se servește alături crutoane sau de pâine prăjită.

La felul principal ne delectăm cu Pârjoale. Folosim la gătit:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– 2 cartofi
– o ceapă roșie mai mare
– 2 ouă
– un morcov
– 2 căţei de usturoi, opțional
– făină
– verdeață
– sare și piper negru proaspăt măcinat.
Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul pofticioşilor de la prânzul de Duminică.
Într-un castron amestecăm carnea tocată, ceapa roşie, un morcov, verdeaţa tocată, sare și piper.
Radem cartofii și amestecăm bine toate ingredientele. Compoziția merge la frigider pentru contopirea aromelor.
După aceea, dăm pârjoalele prin făină, le ungem cu puțin ulei şi le așezăm în cuptor la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos. Pârjoalele se fac cam de o palmă și se aplatizează ușor. Căutăm să fie cam egale toate.
Se servesc cu piure cremos de cartofi.

Felul dulce de la final este o Plăcintă cu cireşe.
Pentru această delicioasă plăcintă avem nevoie de următoarele ingrediente:
– un  pachet de foi de plăcintă
– jumătate de kg de cireşe
– zeama şi coaja de la două lămâi
– 300 de gr de zahăr brun
– un plic de zahăr vanilat
– ulei pentru uns foile
– unt pentru uns tava.

După ce spălăm fructele, scoatem sâmburii şi le punem într-o tigaie împreună cu zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilat.
Punem pe foc şi lăsăm până ce zahărul s-a topit şi fructele s-au legat frumos, ca o dulceaţă.
Ungem câte trei foi de plăcintă cu ulei, întindem din amestecul de fructe şi rulăm.
Așezăm plăcinta în tava unsă cu unt. Continuăm până umplem tava. Ungem foile deasupra cu ulei şi dăm la cuptor pentru aproximativ 50 min, în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Pudrăm fin cu zahăr vanilat.  

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică.  

Daniel Babun

(adihadean.ro)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă