Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de cap de porc

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic o câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din Honduras. Gastronomia acestei țări are o varietate constituită din elemente precolumbiene, spaniole, creole și arome africane. Una dintre marile caracteristici ale bucătăriei din Honduras este pregătiriea alimentelor, care o deosebește de alte țări din America Latină. În vremurile precolumbiene, bucătăria folosea ca ingrediente de bază carnea animalelor, peștele, porumbul, dovlecei, fasole, roșii, manioc, cartofi, cartoful dulce, papaya. În prezent, multe alimente continuă să fie preparate cu aceste ingrediente, cum ar fi burritos, floricele de porumb, tamales, chili și băuturi precum ciocolată, pinol și atole. Mai târziu, odată cu cucerirea spaniolă, în dieta hondurienilor au apărut fructele și legumele. Cafeaua a devenit băutura aromată care nu poate lipsi de la micul dejun și cină.  Hondurasul are arome particulare în fiecare dintre regiunile sale, așa că putem să spunem despre gastronomia țării că este împărțită în patru zone: de nord, de centru, de sud și de vest.
Vă spun una dintre rețetele tipice din Honduras, Tocană de cap de porc. Porcul este considerat cel mai bine folosit animal, deoarece în afară de unghiile picioarelor totul se mănâncă. Pentru rețeta de astăzi trebuie să avem:
– un cap de porc,
– zece căței de usturoi
– jumătate de cană de ulei vegetal
– două cepe mari
– trei ardei iuți medii
– o cană de coriandru tocat mărunt
– patru cartofi mari tăiați cubulețe
– trei linguri de sos Worcestershire
– două linguri de muștar
– trei linguri de sos de roșii
– patru roșii tăiate cubulețe
– sucul de la două lămâi
– sare și piper în funcție de preferințe.
Punem capul de porc la fiert într-o oală cu apă cât să îl acopere complet. Adăugăm cățeii de usturoi, sare  după gust și se lasă la fiert până se înmoaie carnea. După aceea lăsăm la răcit și scoatem toată carnea de pe osul capului. Dacă a fiert complet operațiunea este foarte ușoară. Carnea se taie în bucăți potrivite.
Tăiem ceapa și ardeii iuți în cubulețe și prajim în puțin uleiul până când ceapa devine translucidă. Punem coriandrul tocat și cartofii tăiați bucățele. Mai gătim încă cinci minute, după care adăugăm carnea, sare și piper după gust și amestecăm pentru a se integra ingredientele. După trei minute plasăm în oală sosul Worcestershire, muștarul, roșiile tocate grosier și patru căni de apă. Gătim încă 15- 20 de minute cu capacul pus. La final se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă jumătate de ceas. După ce am oprit focul asezonăm cu sare și piper negru proaspăt râșnit în funcție de gust. Această delicioasă tocană de cap de porc se servește cu o garnitură de orez alb și murături asortate. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de cap de porc

Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă