Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Oala din Burgundia

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Oala din Burgundia

Articol editat de Radio Resita, 15 mai 2023, 06:00

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire și Normandia, astăzi vă spun câte ceva din  Burgundia. Teritoriile care alcătuiesc regiunea au pământ fertil și dezvăluie o mare bogăție culinară.

Fructele apreciate sunt coacazele negre din Burgundia, cireșe marmota, zmeură, merele, perele, prunele uscate de la Vitteaux.
La legume distingem ceapa de la Auxonne, sparanghelul de la Ruffey și Vergigny, nuca de cocos de la Chénu, trufa gri de Burgundia, morcovul, napi, mazărea, salata verde, ciuperci lepiote, rosé des meadows, chanterelle- cunoscuți la noi sub denumirea de gălbiori, castravetii.

Carnea apreciată este cea de vită și oaie Charollais, cea de porc Morvan, mielul, capra, melci de Burgundia, claponul,  curcan de Bresse, bibanul și picioarele de broască.

Mezelurile gustoase sunt salamurile Andouillette de la Chablis și Clamecy, sângeretele, șuncă cu drojdie de vin, șuncă de Morvan, șuncă cu pătrunjel din Burgundia, rozetă de Morvan, cârnat uscat judru, paté de squab.
Ca brânzeturi se consumă preponderent Aisy cendré, charolais, chaource, citeaux, pierre-qui-vire cu ierburi, saint-florentin, soumaintrain, langres, chambertin, brillat Savarin,  vermenton și altele.

Apreciată este mâncarea denumită Oala din Burgundia, în care se amestecă ingredientele principale: ciolan de porc, slănină sărată, cârnați, varză, morcov, napi, praz, cartofi și se servește atât ca supă, cât și ca fel principal. Desigur, ingredientele rămân la discreția fiecărui bucătar (unii adaugă țelină, fasole albă sau fasole verde).

Este un fel de mâncare veche și populară, care se gătește cu diverse variații locale în multe părți ale Europei și poartă diferite nume. Este asemănătoare cu garbure și pot-au-feu, dar se distinge prin aspectul său solid. În Burgundia, țara prin excelență a ospitalității cordiale și generoase, mâncarea bună este regulă. Originea sa ar fi din Evul Mediu conform Manuscrisului din Sion, cel mai vechi tratat de bucătărie scris în franceză din anul 1300.

Rețeta
Avem nevoie de două kg de carne diferită și slănină de porc, jumătate de kg de cârnați fierți, o varză, 300 de gr de morcovi, câte 250 de gr de napi și praz, 500 de gr de cartofi, două cepe, un ardei gras, patru cuișoare, o crenguță de cimbru, două foi de dafin, sare, piper și șase felii de paine de casă. Se pun toate cărnurile într-o oală care se acoperă cu apă. Se fierb timp de 30 de minute.

Varza se curăță, se scoate cotorul și primele frunze și se taie în șase. Ceapa se taie în patru, se înfige în fiecare sfert câte o cuișoară și se pune în oală. Se adaugă cimbrul, dafinul și ardeiul. Se mai lasă la fiert 30 de minute. La trecerea acestui interval de timp se adaugă  morcovii curățați și tocați.

Se continuă gătirea încă 20 de minute. Acum se pune prazul feliat, napii tăiați în sferturi, și cârnații. Se mai lasă la fiert încă 20 de minute. După aceea se pun cartofii și se mai gătește încă 30 de minute.

La final se scot cărnurile și cârnații și se păstrează calzi. Bulionul se trece printr-o sită și se toarnă peste feliile de pâine.

Această oală, rezervată adunărilor festive de familie, se servește în două etape: mai întâi bulionul, pe feliile de pâine, apoi carnea și legumele ca fel principal de mâncare.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(odelices.ouest-france.fr, keldelice-com,marieclaire-fr).

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă