Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Oala din Burgundia

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Oala din Burgundia

Articol editat de Radio Resita, 15 mai 2023, 06:00

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire și Normandia, astăzi vă spun câte ceva din  Burgundia. Teritoriile care alcătuiesc regiunea au pământ fertil și dezvăluie o mare bogăție culinară.

Fructele apreciate sunt coacazele negre din Burgundia, cireșe marmota, zmeură, merele, perele, prunele uscate de la Vitteaux.
La legume distingem ceapa de la Auxonne, sparanghelul de la Ruffey și Vergigny, nuca de cocos de la Chénu, trufa gri de Burgundia, morcovul, napi, mazărea, salata verde, ciuperci lepiote, rosé des meadows, chanterelle- cunoscuți la noi sub denumirea de gălbiori, castravetii.

Carnea apreciată este cea de vită și oaie Charollais, cea de porc Morvan, mielul, capra, melci de Burgundia, claponul,  curcan de Bresse, bibanul și picioarele de broască.

Mezelurile gustoase sunt salamurile Andouillette de la Chablis și Clamecy, sângeretele, șuncă cu drojdie de vin, șuncă de Morvan, șuncă cu pătrunjel din Burgundia, rozetă de Morvan, cârnat uscat judru, paté de squab.
Ca brânzeturi se consumă preponderent Aisy cendré, charolais, chaource, citeaux, pierre-qui-vire cu ierburi, saint-florentin, soumaintrain, langres, chambertin, brillat Savarin,  vermenton și altele.

Apreciată este mâncarea denumită Oala din Burgundia, în care se amestecă ingredientele principale: ciolan de porc, slănină sărată, cârnați, varză, morcov, napi, praz, cartofi și se servește atât ca supă, cât și ca fel principal. Desigur, ingredientele rămân la discreția fiecărui bucătar (unii adaugă țelină, fasole albă sau fasole verde).

Este un fel de mâncare veche și populară, care se gătește cu diverse variații locale în multe părți ale Europei și poartă diferite nume. Este asemănătoare cu garbure și pot-au-feu, dar se distinge prin aspectul său solid. În Burgundia, țara prin excelență a ospitalității cordiale și generoase, mâncarea bună este regulă. Originea sa ar fi din Evul Mediu conform Manuscrisului din Sion, cel mai vechi tratat de bucătărie scris în franceză din anul 1300.

Rețeta
Avem nevoie de două kg de carne diferită și slănină de porc, jumătate de kg de cârnați fierți, o varză, 300 de gr de morcovi, câte 250 de gr de napi și praz, 500 de gr de cartofi, două cepe, un ardei gras, patru cuișoare, o crenguță de cimbru, două foi de dafin, sare, piper și șase felii de paine de casă. Se pun toate cărnurile într-o oală care se acoperă cu apă. Se fierb timp de 30 de minute.

Varza se curăță, se scoate cotorul și primele frunze și se taie în șase. Ceapa se taie în patru, se înfige în fiecare sfert câte o cuișoară și se pune în oală. Se adaugă cimbrul, dafinul și ardeiul. Se mai lasă la fiert 30 de minute. La trecerea acestui interval de timp se adaugă  morcovii curățați și tocați.

Se continuă gătirea încă 20 de minute. Acum se pune prazul feliat, napii tăiați în sferturi, și cârnații. Se mai lasă la fiert încă 20 de minute. După aceea se pun cartofii și se mai gătește încă 30 de minute.

La final se scot cărnurile și cârnații și se păstrează calzi. Bulionul se trece printr-o sită și se toarnă peste feliile de pâine.

Această oală, rezervată adunărilor festive de familie, se servește în două etape: mai întâi bulionul, pe feliile de pâine, apoi carnea și legumele ca fel principal de mâncare.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(odelices.ouest-france.fr, keldelice-com,marieclaire-fr).

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă