Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Iernarea corectă a smochinului în Banat

Smochinul este un arbore specific regiunii Mediteranei. Pe lângă zonele cu clima caldă, smochinul poate fi crescut şi în ţările cu climă temperată.

[AUDIO] Iernarea corectă a smochinului în Banat

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 decembrie 2022, 09:43

În acestea din urmă, iarna, se impun măsuri de protecţie astfel încât planta să aibă şansa de a supravieţui. În funcţie de locul în care este crescut, direct în pământ sau în ghiveci, se pot urma anumite proceduri de izolare a plantei în perioada sezonului rece.

Cum sa protejaţi smochinul, a dezvăluit pentru Radio Reşiţa Florin Jeberian – crescător de plante şi arbuşti exotici din localitatea Şuşca, comuna cărăşeană Pojejena:

Multă lume, are smochin în curte. Cum se protejează de frig? Toată lumea întreabă chestia asta. Ce facem la iarnă? Păi, dacă smochinul este mic în primii 2-3 ani de zile e necesar să îl protejăm. Cea mai simplă metodă de protecție, punem 2-3 țăruși în jurul lui, în funcție de înălțime. Acuma vorbesc de cei de maximum 2 metri; cei de peste 2 metri trebuie tăiaţi în jurul țărușilor. Îi izolăm cu o folie de iernat, care se găsește la diverse magazine. Este albă, poroasă. Îi permite să respire, să treacă precipitațiile, dar în același timp îi produce un microclimat, să zic așa, plantei și îi dă câteva grade în plus, suficiente ca să treacă iarna deci 2-3 țăruși înveliți în folie de iernat, nicidecum în folie de plastic care nu lasă să respire și se produce mucegai. Și nici n-aș recomanda cu coceni sau paie, fiindcă există riscu să vină șoarecii şi șobolanii de câmp. Mi s-a întâmplat mai demult și mie treaba asta și rod rădăcinile, iar în primăvară te trezești că smochinul retezat sau uscat. 2-3 țăruși și folie de protecție, care e accesibilă peste tot. Folie de iernat. Clima e schimbare. Până când pot ține folia de protecție pe smochin am omis să vă zic. Foarte important e să pregătim smochinul pentru iernare. Nu-l învelim din octombrie ci îl lăsăm să-l prindă primele brume, fiindcă lemnul devine mai rezistent la condițiile de iernat. Practic îl călim pentru asta și ar fi indicat când temperatura de afară scade sub minus 3-4 grade atunci să oferim protecția. Până atunci îl lăsăm liber să îi pice frunzele. Bruma-i face foarte bine. Cu cât intră mai târziu la protecție, cu atât va rezista mai bine. Se ține undeva până în jurul datei de 5-10 martie când au trecut riscul de temperaturi sub -6 -7 -8 grade și pot avea o recoltă bună sută la sută. Pregătit de iernat și cu un minim de atenție, o să avem anul viitor fără probleme o recoltă foarte bună, începând din 10-15 iunie până la sfârșitul lui septembrie, smochine proaspete în orice curte, balcon sau livadă.

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 11:18

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 5...

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Agricultură marți, 2 septembrie 2025, 21:02

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților pentru ajutorul de stat acordat fermierilor, destinat...

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița