Cod roşu la frontiera cu Ungaria

258

Aglomeraţie din nou la vămile din vestul ţării, la graniţa cu Ungaria.

Şoferii de camioane stau două ore la Nădlac şi chiar mai mult la punctele de trecere a frontierei Nădlac II, respectiv Vărşand. Aglomeraţie mare de camioane şi la Borş şi Petea, unde timpii de aşteptare depăşeşesc 300 de minute.

Poliţiştii de frontieră spun că prin punctele de trecere de la frontiera de vest aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru peste 2.700 de automarfare, din care aproximativ 2.100 numai pe sensul de ieşire din ţară.

„Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autoritățile ungare. A fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în P.T.F. Nădlac II sunt deschise cinci fluxuri de control, la P.T.F. Borş trei, la P.T.F. Vărşand două fluxuri, iar la P.T.F. Nădlac un flux. Totodată, au fost dispuse măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere. Menţionam faptul că traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare”, se arată în comunicatul Poliţiei de frontieră.

Poliţia de Frontieră Română recomandă participanților la trafic consultarea aplicaţiei on-line si pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

(Sebastian Dragomir)