Ministerul Culturii lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”

“Cuminţenia pământului”, capodopera sculptorului Constantin Brâncuşi, rămâne statului român. Proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro. Guvernul va plăti cinci milioane de euro din suma negociată iar pentru restul de bani Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a declarat că este vorba despre o reconciliere istorică între statul român şi proprietarii operei.

Principiile negocierii cu proprietarii lucrării au fost: recâştigarea încrederii între părţile aflate în negociere, existenţa rapoartelor de expertiză de mai multe valori, clasarea lucrării lui Brâncuşi în categoria bunuri culturale mobile din tezaurul patrimoniului naţional, o negociere fermă prin care valoarea lucrării să fie recunoscută, dar interesul public şi disponibilitatea financiară a statului român să primeze.

În legătură cu achitarea sumei, ministrul a explicat că statul oferă cinci milioane de euro, însă pentru a ajunge la un preţ just, convenit la 11 milioane de euro, statul face apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetăţenilor şi ale companiilor private, ale diasporei pentru completarea sumei.

Este prima oară când se reactivează o astfel de subscripţie naţională, după 128 de ani, când s-a construit Ateneul Român.

Cele mai citite

Related Articles