UPDATE ora 20: Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă merg în turul doi al alegerilor prezidenţiale

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis rămâne pe primul loc după numărarea voturilor în 99,09% din secţiile de votare. Candidatul PNL a obţinut în total 37,49 la sută din voturile exprimate în ţară şi în diaspora, iar în turul al doilea va lupta pentru fotoliul de la Cotroceni cu liderul PSD, Viorica Dăncilă, care a convins 22,69% dintre românii cu drept de vot. Pe locul trei cu 14,73 la sută se plasează candidatul USR-PLUS , Dan Barna.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis este pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale de ieri, potrivit celor mai noi date de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea informaţiilor de la toate secţiile din ţară şi de la 823 dintre cele 835 organizate în străinătate.

Iohannis a obţinut, în total 37,8 la sută din voturile exprimate în ţară şi în diaspora. Va fi în competiţie în turul doi cu liderul PSD Viorica Dăncilă, care a convins 22,35% dintre românii cu drept de vot. Pe locul trei cu aproape 15 la sută este candidatul USR-PLUS, Dan Barna.

Dacă ne raportăm doar la votul românilor din străinătate, Klaus Iohannis a obţinut aproape 53 la sută din opţiuni, iar Dan Barna se clasează pe locul doi cu 27, 5 procente. Viorica Dăncilă a fost votată de 2,74 la sută dintre românii cu drept de vot din diaspora.

***

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. A obţinut 36,66 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, date publicităţii după centralizarea datelor din peste 99 la sută dintre secţiile din ţară.

Se va confrunta în turul doi cu liderul PSD, Viorica Dăncilă, care a reuşit să convingă un procent de 23,83 la sută dintre cei care şi-au exprimat opţiunile ieri. Candidatul USR-PLUS Dan Barna se clasează pe locul trei cu 13,96 la sută din voturi.

În străinătate, au fost calculate voturile din 705 secţii din cele 835 organizate pentru românii din diaspora. Aici Klaus Iohannis conduce detaşat cu aproape 54 la sută, urmat de Dan Barna cu peste 26 de procente. Locul trei în opţiunile românilor din străinătate este ocupat de candidatul PMP, Theodor Paleologu.

***

Autoritatea Electorală Permanentă a reuşit numărarea a 99,85% din voturi.

Potrivit rezultatelor provizorii, Klaus Iohannis a obţinut 36,65% din voturile exprimate, Viorica Dăncilă – 23,82%, Dan Barna – 13,96%, Mircea Diaconu – 9,25%.

În ţară, în primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat aproximativ 9 milioane de români, ceea ce înseamnă că prezenţa totală la urne a trecut de 47%. La această cifră se adaugă 675.000 în străinătate. În Caraş-Severin şi-au exercitat dreptul la vot 43.02% dintre persoanele aflate pe liste, în Timiş – 50,85 %, Arad – 45,11 %, Hunedoara – 48,22 %, iar Mehedinţi – 47,53 %. În străinătate au votat 675.000 de români.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declarat că nu au existat evenimente care să afecteze grav procesul de votare sau climatul de siguranţă publică. Au fost înregistrate 146 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale. Peste 70 dintre semnalări nu s-au confirmat. Au fost aplicate 9 avertismente şi amenzi de peste 12.000 de lei. În Caraş-Severin, a fost întocmit un dosar penal la Zorlenţu Mare după ce un cetăţean a votat pe lista electorală suplimentară deşi nu ar fi avut drepţ conform unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Cele mai citite

Related Articles