Scrisoarea dureroasă a unei badante: “Mănânc pâinea amară a străinătății și aș fi vrut ca acești copii să muncească în țara noastră, să rămână familia unită”

Greva care a avut loc la Combinatul ArcelorMittal Galați, zilele trecute,  a scos la lumină lucruri extrem de neplăcute despre modul în care conducerea combinatului a reacționat după protestul muncitorilor.

Jurnaliștii de la stiridegalati.ro au publicat  un mesaj de la mama unui băiat care lucra ca ucenic în combinatul ArcelorMittal Galați și care a confirmat faptul că atât băiatul ei cât și soția lui au fost concediați pentru că au participat la proteste. Iată mesajul complet al femeii, căreia, din motive lesne de înțeles, nu-i vom da numele (mesajul este editat):

„Bună dimineața! Referitor la articolul cu protestul de la Combinatul siderugic Galati vă pot spune că fiul si nora mea, care lucrau ca ucenici au fost dați afară imediat pentru că și au cerut drepturile. Eu lucrez de 6 ani în Italia ca îngrijitoare la o bătrână, mănânc pâinea amară a străinătății și aș fi vrut ca acești copii să muncească în țara noastră, să rămână familia unită, deși vă spun plângând că eu le plăteam chiria și îi îmbrăcam uneori de sărbatori pentru că salariul lor era foarte mic.

Vă închipuiți, poate sunteți părinți și aveți copii, ce lovitură am primit pentru că nu este drept dacă-ți ceri drepturile să fii dat afară. Mă rog la bunul Dumnezeu să se facă dreptate!”.- este durerosul mesaj transmis de badantă.

Și nu este singura poveste de acest el de la combinatul de la Galați. Pe contul de Facebook Galați Inginerie a fost postat astăzi un mesaj în care un tânăr povestește cum au fost dați afară mai mulți ucenici din ArcelorMittal Galați după ce au participat la protestele din ultimele zile. Tânărul povestește că tot mai mulți oameni se plâng că sunt amenințați cu concedierea dacă nu acceptă condițiile de salarizare impuse de angajator, condiții pe care ei le consideră de neacceptat.

Iată întreaga scrisoare deschisă lansată în spațiul virtual:

„Bună ziua! Scriu acest email în semn de protest a tot ceea ce NU s-a întâmplat zilele acestea. În prezent sunt angajat ArcelorMittal în programul de ucenicie ce durează 1 an și jumătate. După cum probabil știți, săptămâna trecută au avut loc proteste și manifestări de grevă în această companie multinațională. Ceea ce s-a difuzat însă la TV nu reprezintă nici 5% din adevărata amploare a acestei greve. Totul stă în felul următor: An de an, în această companie se semnează un contract colectiv de muncă. Din 2002 de când s-a privatizat și practic am fost vânduți investitorilor străini, salariile în această companie simultan cu numărul de muncitori/companie, a scăzut dramatic. Dacă în 2002 numărul total de muncitori era undeva la 17.000 , în prezent au ramas doar 6.000. Revenind la contract, în fiecare an, în loc ca acest contract să aducă beneficii în plus și un stil de viață demn, acesta ne-a adus treptat în pragul disperării. De-a lungul timpului diverse sporuri caracteristice acestei industrii metalurgice au fost tăiate. S-a ajuns ca un muncitor în pragul pensionarii să câștige mai puțin decât un vânzator de pantofi. Acesta este și cazul colegului meu Mihai. Mi-a mărturisit recent că și-a dedicat toata viața acestei companii, angajându-se în anul 1980. Mihai este foarte deprimat și nefericit, are un salariu de 1.500 lei, cât mine, de fapt, care muncesc de 1 an și câteva luni aici. Comic, nu? Vă întrebați poate de ce … Răspunsul stă în sporurile pe care le-a eliminat conducerea de-a lungul timpului. După cum spuneam , Mihai munceste de 37 de ani în această companie și cu părere de rău vă spun, este tratat la locul de muncă ca un sclav. Cu toții de altfel sunt în această situație. Una din marile nemulțumiri ale lui Mihai este că a avut ocazia în acest an să iasă la prepensionare dar fiind un om cu stimă de sine a refuzat să se înjosească cerșind sau mituind dreptul pe care și l-a câștigat cu greu, în condiții teribile, în toți acești ani de muncă.

Toate aceste sporuri și de fapt nivelul nostru de trai pe un an sau doi, în funcție de perioada stabilită, sunt trecute în acest CCM (contract colectiv de muncă).

Anul acesta, ne-a ajuns cuțitul la os. În urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat, administraţia a hotărât să ne mai reducă din sporuri că şi compensare a acelor 20%.

Totul a culminat iniţial cu o înjositoare ofertă de mărire a salariului cu doar 50 lei brut şi cu apariţia în rândul nostru, a unor fişe de salariu ce apartin unor ingineri şi sefi cu funcţii medii. Sumele de pe acele fişe de salariu erau aberante, de ordinul SF-ului în raport cu țara noastră. Salarii de 50.000 lei. În moment ce noi avem avans 600 lei și lichidare 800. Mai presus de toate, naționalitatea acestora ne-a făcut să realizăm că suntem SCLAVI LA NOI ÎN ȚARĂ.

În decursul acestor săptămâni, această greva s-a difuzat îngrozitor de puțin deși în prezent în fiecare secție sunt prezenți muncitorii de pe toate schimburile simultan! Lumea nu vrea să plece acasă, se susțin unii pe alții, refuză să înceapă munca, stau nemâncați de trei zile pentru a se susține și a nu lăsa nici un schimb fără apărare. Șefii ne amenință pe toți că vom fi dați afară, este o atmosferă tensionată și cel mai important este că, din rândul meu, al ucenicilor, au fost dați afară prin desfacerea contractului de muncă! Patru copii ce au participat la aceste mitinguri de protest. Unul dintre aceștia a fost luat chiar din timpul programului de lucru cu ajutorul celor de la securitate și aruncat efectiv pe poartă.

În laminoarele de producție goarna sună în continuu în semn de grevă și protest. În turele de noapte sunt prezenți aproximativ 200 oameni în fiecare secție iar ziua toți se adună în fața birourilor administrației pentru protest.

CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ A FOST SEMNAT PE ASCUNS NOAPTEA DE CĂTRE LIDERII DE SINDICAT. Aceștia deși știau că nu suntem de acord cu acest contract și că vom încerca să legalizăm această grevă, pentru că în prezent această grevă este ilegală și lumea riscă enorm, au semnat pe ascuns contractul și au fugit! Zvonuri se aud cum că toți liderii de sindicat au fost mituiți cu sume începând e la 20.000 euro în sus. Așa s-a întâmplat și anul trecut, au semnat pe ascuns. Se fac petiții pentru ieșirea din sindicat iar lumea caută ajutorul avocaților pentru a putea contesta acest CCM care a fost semnat abuziv de către niște lideri ce și-au servit interesele proprii și nu au reprezentat vocea și dorința noastră. În prezent niciunul din ei nu poate fi contactat. Au semnat și au dispărut. Nu lăsați aceste rânduri să moară”, scrie tânărul pe Facebook.

Cele mai citite

Related Articles