Ziua Limbii Române

ziua-limbii-romane

Limba noastră – maternă, oficială, literară, vorbită, scrisă, pe web, îmbogăţită sau sărăcită, cultivată sau maltratată – este celebrată în 31 august, în numele celor 28 de milioane de vorbitori de limba română din toata lumea.

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române.

Ziua Limbii Române este marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Manifestările naționale şi cele internaționale îşi propun să-i unească pe 31 august pe cei care vorbesc şi simt românește şi dau ocazia de a ne reaminti că limba noastră-i o comoară şi că limba română este patria mea.

Ziua Limbii Române este sărbătorită şi în Republica Moldova, pe 31 august, încă din 1990, iar din 2006, în aceeaşi zi, a fost organizat în fiecare an, la Bucureşti, pe treptele Teatrului Naţional, “Concertul Limbii Române”.

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

În Republica Moldova limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele şase limbi oficiale.

 

De asemenea, româna este limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină, organizaţie internaţională care reuneşte ţările lumii în care se vorbeşte una dintre limbile romanice şi în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia.

Învaţată în familie şi în şcoală şi apoi iubită şi cultivată, sau ignorată, poluată ori uitată, limba e vie şi puternică pentru că exprimă, uneşte sau dezbină, defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire.

Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.”

 

foto tvr1.ro

1 COMENTARIU

  1. Ziua limbii romane

    Nici o limba-n lumea asta
    Nu are atata stil
    Cand zici Mama , cand zici Tata
    Sau atunci cand zici Copil !

    Gandul ce-l avem in minte
    Nu-i rostit asa frumos
    Ca-n romana, in cuvinte
    Unde totu-i luminos !

    Sa rostesti Munte , sau Mare
    Ploaie, Soare, Curcubeu…
    Limba noastra-i sarbatoare
    Si perpetua. Mereu !

    In nici o limba te iubesc
    Nu-si afla in suflet izvorul
    Doar noi , cu tot ce-i romanesc
    De aici ne luam Iubirea..Dorul..

    De pleci ”pe afara” viata ti se schimba
    Firescul situatiei intra in ea
    Cu toate astea , a tarii limba
    Nu vrei si nu o poti uita !

    Romanul(zice lumea) s-a nascut poet
    Ne bucuram si vrem ca sa se stie
    Ca am ajuns la asta , incet ,incet
    Si limba dar si tara noastra-i poezie !

    Cuvantul romanesc, cu rima , fara rima
    Rostit insa cu patima si dor
    E demn de toata lauda si stima
    Celor care vorbesc de tricolor !!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles