31 octombrie – Ziua Internaţională a Mării Negre

marea-neagra_ziarulcta

În fiecare an, 31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar. La aceasta data, în anul 1996, ministrii mediului din cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina- au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre.

Marea Neagra este a treia mare ca suprafata în Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului. Este, de asemenea, cea mai izolata mare fata de oceanul planetar, singura legatura cu restul oceanului mondial, via Marea Mediterana, fiind prin strâmtorile Bosfor, Dardanele si Gibraltar si cu Marea Azov în nord-esţ prin strâmtoarea Kerch.

Din acest motiv, Marea Neagra este foarte vulnerabila în fata presiunilor exercitate de activitatile umane si starea sa de sanatate depinde atât de statele costiere, cât si de cele non-costiere.

Conventia pentru Protectia Marii Negre împotriva Poluarii a fost semnata la Bucuresti, dupa sase ani de negocieri, în luna aprilie 1992, de reprezentantii României, Bulgariei, Georgiei, Federatiei Ruse, Turciei si Ucrainei (care sunt Parti la Conventie). Depozitarul Conventiei este România. Conventia pentru Protectia Marii Negre Împotriva Poluarii a fost ratificata de tara noastra prin Legea nr. 98/1992.

Poluarea marina nu tine cont de granite, de aceea se impune ca autoritatile, sectorul de afaceri, organizatiile neguvernamentale si cetatenii sa-si asume o parte din responsabilitatea fata de protectia mediului marin si costier prin schimbarea atitudinii si întelegând necesitatea unor actiuni privind dezvoltarea durabila a Marii Negre.

În luna octombrie 1996, în cadrul Comisiei pentru Protectia Marii Negre Împotriva Poluarii, s-a convenit implementarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre împotriva Poluarii. Documentul a fost conceput în spiritul Declaratiei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21.

Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra împotriva poluarii.

foto: soundofscience.info

Cele mai citite

Related Articles