Suntem tot mai puțini și… nu ne pasă

demografieDe 23 de ani încoace trăim cu inconştienţă o dramă demografică profundă şi ireversibilă. Populaţia rezidentă a României la 1 iulie 2015 este estimată la 19.535.841, în scădere faţă de data ultimului recensământ din 2011 cu un român la fiecare 3 minute și 19 secunde. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, declinul demografic al României este rezultatul unui spor natural negativ, determinat prin: 1 naştere la fiecare 2 minute 42 secunde, 1 deces la fiecare 2 minute 3 secunde şi al unei pierderi nete prin migraţie externă de 1 rezident la fiecare 5 minute 27 secunde. Cu alte cuvinte, la fiecare 2 minute și 42 de secunde se naște un copil și la fiecare 2 minute și trei secunde moare cineva. Pentru prima dată în studiu este cuprins și fenomenul migraţiei: „la fiecare 5 minute și 27 de secunde, un român pleacă din țară din motive economice”.
Faţă de ultimul recensământ din 2011, bilanţul demografic arată mai mult decât sumbru: populaţia României s-a micşorat cu aproape 3%. Suntem cu peste 585.000 mai puţini decât în 2011!
Estimarea populaţiei rezidente actuale a României se face utilizand metoda ARIMA, conform metodologiei naţionale de calcul a populaţiei pe baza rezultatelor definitive de la recensămîntul din octombrie 2011, corectate lunar cu sporul natural al populaţiei şi soldul migraţiei externe.
Populaţia rezidentă a României este formată din cetăţenii care au o reşedinţă şi sunt prezenţi sau au declarat că vor fi prezenţi cel puţin 12 luni consecutive pe teritoriul Romaniei. În populaţia stabilă nu intră: cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în străinatate pe o perioadă de cel puţin 12 luni; cetăţenii străini sau fără cetăţenie veniţi în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni.

Cele mai citite

Related Articles