La coadă pentru taxe şi impozite. Reşiţenii au vrut să profite de reducerea pentru plata în anticipaţie

Dornici să-şi achite datoriile către stat şi să scape de-o grijă, reşiţenii, majoritatea pensionari au luat cu asalt ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite. Anul acesta, totul s-a întâmplat însă civilizat, cu bilete de ordine, fără ca lumea să se îmbulzească sau să se certe.

Am sunat prima dată și au spus că puteți să veniţi și astăzi. Noi suntem pensionari dar am pus bani deoparte pentru că știam că în ianuarie după data de întâi se plătește impozitul. Am vrut să ne luăm de-o grijă, după cine ştie ce mai intervine.

Întâmplător am trecut pe aici și am văzut că este lume. Am întrebat și m-am pus la rând. Vreau să plătesc pentru mai multe persoane în vârstă. Stau la cimitir, acolo pe deal şi îi ajut să-și achite impozitul deoarece nu se prea pot deplasa. Aveau banii pregătiţi încă de anul trecut.

Valoarea taxelor şi impozitelor locale pentru clădiri, terenuri şi maşini a rămas nemodificată faţă de 2021.

Şi în acest an vor fi acordate bonificaţii pentru persoanele care îşi plătesc dările cu anticipaţie, până în data de 31 martie. Persoanele care se prezintă la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite vor beneficia de o reducere de 5%, iar cei care achită online, prin ghiseul.ro, poştă sau internet banking, de 10%, după cum a declarat şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite Reşiţa, Ionuţ Brabete.

Primăria Reșița aduce la cunoștința contribuabililor că până la data de 31 martie, inclusiv, se pot achita impozitele și taxele datorate bugetului local aferente primului semestru fără majorări de întârziere. Impozitele și taxele locale au rămas la același nivel ca în anul 2021.

Totodată, atât contribuabilii persoane fizice cât și persoane juridice care achită integral până la data de 31 martie, inclusiv, debitele provenite din impozite pe clădiri, teren și mijloace de transport, aferente întreg anului fiscal 2022, beneficiază de o bonificație diferențiată în funcție de modalitatea de plată aleasă după cum urmează:

  • 10% din debitul principal pentru plățile efectuate online prin intermediul www.ghișeul.ro, prin virament bancar, internet banking sau mandat poștal;
  • 5% din debitul principal pentru plățile efectuate la casieriile instituției.

Începând cu data de 1 aprilie, pentru debitele restante se vor calcula majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracție de lună potrivit prevederilor Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Reşiţenii pot opta pentru următoarele mijloace de plată a impozitelor și taxelor locale:

  • Plata în numerar la ghișeele serviciului;
  • Plata cu cardul bancar la ghișeele serviciului;
  • Plata prin mandat poștal;
  • Plata prin virament bancar cu ordin de plată;
  • Plata online prin intermediul cardului bancar. Acest tip de plată se poate face prin intermediul platformei WWW.GHIȘEUL.RO. Pentru efectuarea acestui tip de plată se accesează de către contribuabil platforma susmenționată, unde i se generează un user name și o parolă pe care ulterior contribuabilul poate să o personalizeze. Astfel, plata se poate face din orice loc prin simpla acccesare a acestei platforme, unde va putea vizualiza oricând impozitele și taxele pe care le are de plată și va putea alege ce plată face și suma pe care o plătește. Pentru persoanele juridice care doresc înrolarea în acest sistem de plată online este necesară transmiterea pe adresa de mail impozite.taxe@primariaresita.ro a copiilor după CUI și actului de identitate al administratorului, iar noi vom crea contul și vom comunica pe mail datele de acces, pe care ulterior contribuabilul va putea sa le personalizeze.

Programul casieriilor ”Direcția Impozite și Taxe” este următorul:

Corpul II (Piața 1 Decembrie 1918, nr. 9) și Corpul IV (B-dul Republicii, nr. 18)

LUNI – JOI                             08.00-16.00

VINERI                                  08.00-13.30

Şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite Reşiţa, Ionuţ Brabete a precizat că în 2021 gradul de încasare a fost unul foarte bun faţă de anii trecuţi.

Anul trecut din punct de vedere al încasărilor a fost un an foarte bun. Raportat la prevederile bugetare suntem la un grad de încasare de aproximativ 92%. Din păcate în continuare contribuabilii aleg să efectueze plăți la ghișeu într-un număr mai mare dar în 2021 am avut peste 16% din total încasărilor efectuate doar în sistem online ceea ce este foarte mult faţă la anii precedenți când aveam maxim 2-3%.

Cele mai citite

Related Articles