Jurnalistul Ion M. Ioniță: Prin eliminarea taxei radio-TV, o lege electorală, dată într-un moment electoral se încalcă Constituţia

Jurnalistul Ion M. Ioniță consideră că eliminarea taxei radio-TV nu este oportună, deoarece serviciile publice de radio şi televiziune sunt în Constituţia României.

Este vorba de Art.31 şi capitolul este “Drepturi şi libertăţi fundamentale”, iar dreptul la informare este fundamental şi apare în Constituţie, şi spune aşa: “Serviciul public de radio şi serviciul public de televiziune sunt autonome”. În momentul în care îl faci bugetar, îl faci guvernamental, nu mai e autonom. Cine dă banii, cine plăteşte lăutarii, comandă şi muzica, asta este esenţial. Că s-au încălcat principiile constituţionale de două ori: o dată în Legea de funcţionare, 41, care a făcut Consiliul de Administraţie al celor două eminamente politic prin numirile prin Parlament, prin propunerea grupurilor parlamentare, după aia preşedintele, Guvernul, un reprezentant de la angajaţi, sindicate ş.a.m.d. – deci, o clară încărcare a spiritului de instituţie publică în serviciul publicului, odată prin Legea 41, şi acum se mai încalcă o dată prin această lege, spunându-se că devine finanţat direct din buget, fără a mai fi finanţat autonom, cum spune Constituţia, ca instituţie autonomă, direct prin contribuţia cetăţenilor.

Şi vorbim despre o lege electorală, dată într-un moment electoral. De ce? Păi este foarte simplu: cele două tabere speră că vor câştiga alegerile, deci vor controla Televiziunea, vor controla Radio; au votat în unanimitate. Să nu uităm că este vorba de lege votată în unanimitate, fiecare sperând că va pune mâna pe caşcaval după alegerile din decembrie. Or, ambele legi pot fi atacate constituţional, pentru că nu respectă principiul autonomiei celor două instituţii.

FOTO: rfi.ro

Cele mai citite

Related Articles