[AUDIO-EXCLUSIV] Drama bolnavilor din secția Covid 19 de la Staționarul II Reșița

Spitalele din Caraș-Severin sunt în continuare pline de pacienți infectaţi cu Sars Cov-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. De exemplu, la Staţionarul II din Reşiţa în secţia de Cardiologie la ora actuală sunt internaţi pacienți de toate vârstele. O echipă Radio România Reșița a vrut să vadă realitatea din secțiile unde sunt internați pacienții infectați.

Ce am găsit în această secție?

Multă durere și suferință, tineri și vârstnici infectați cu SARS CoV-2, bolnavi conectați la oxigen care luptă pentru viață. Din păcate, majoritatea sunt nevaccinați și au făcut o formă destul de gravă de COVID. Ajunși pe un pat de spital, oamenii ne-au mărturisit cu lacrimi în ochi și cu vocea tremurândă că regretă că nu au făcut acest pas la momentul potrivit.

În ciuda durerii, sunt optimiști și au doar cuvinte de laudă la adresa personalului de la Cardiologie II. De la medici, asistenți, infirmieri și brancardieri cu toții sunt foarte implicați în buna desfășurare a actului medical și au grijă ca pacienților să nu le lipsească nimic. Bolnavii au parte de un tratament adecvat. Foarte mulți pacienți care au ajuns în stare gravă în secție au fost salvați din ghearele morții de acești profesioniști în sănătate care de cele mai multe ori și-au sacrificat familiile și timpul liber, fiind la datorie mereu, zi și noapte.

Aici ne-au îngrijit ca pe copii mici, așa ceva nu am văzut. Cadrele medicale ne-au făcut viața mai ușoară, sunt niște oameni deosebiți, deci se interesează de noi și ne ajută. Condițiile în acest spital sunt extraordinare. Din păcate nu m-am vaccinat pentru că fac citostatice dar regret și cine nu se vaccinează foarte rău face, ne-a declarat pacienta Butilcă Mărioara.

Acum pot să spun că sunt bine dar nu aveam aer, aveam febră înăuntru, efectiv luam foc și m-au adus aici mai mult moartă decât vie dar cu perfuzii și medicamente cadrele medicale m-au făcut bine, nu știu cum să le mulțumesc, sunt toți extraordinari. Vă spun sincer că nu sunt vaccinată pentru că nu am crezut în COVID dar nu mai stau așa, o să merg să-mi fac vaccinul și le spun și oamenilor să nu mai stea pe gânduri pentru că e pericol, se moare pe capete din cauza acestei boli, eu foarte greu am trecut, Doamne mulțumesc!”, ne-a declarat cu lacrimi în ochi pacienta Eugenia Toader.

Am luat acest virus din răceală, din prostie, că eu eram vaccinat și în 20 trebuia să-mi fac al 3-lea vaccin, dar m-am îmbolnăvit în 17 și nu am mai ajuns, acum sunt bine, le mulțumesc tuturor cadrelor medicale, merită să spun, sunt foarte bine îngrijit. Sigur dacă nu eram vaccinat făceam o formă mai urâtă de boală așa m-a ferit vaccinul și Dumnezeu”, ne-a declarat pacientul Dumitru Mutașcu.

Când eram la serviciu am sesizat că obosesc, că încep să transpir, am tolerat o săptămână și da recunosc că am stat mult acasă trebuia să vin la spital mai repede dar la insitențele copiilor am venit în cele din urmă. Plămânul drept mi-a fost afectat din cauza virusului așa că fac apel la oameni să nu mai asculte de alții ci doar de medici, să-și facă vaccinul și dacă se îmbolnăvesc și au simptome să nu stea acasă, să vină la spital”, este mesajul pacientului Gheorghe Birtea.

“Eu cu durere în piept am pornit de acasă. Am vrut să mă vaccinez dar am răcit între timp și nu am mai ajuns să-mi fac vaccinul. Veniți la spital nu stați acasă bolnavi, doctorii nu vă omoară așa cum spun unii, ci vă tratează, personalul este atent cu noi și ne ajută, le mulțumesc foarte mult eu sunt cel mai bun exemplu la 37 de ani, m-am îmbolnăvit și nu credeam că mi se poate întâmpla dar uite că sunt aici la spital”, ne-a declarat tânărul Nicolae Lăcătuș din Anina.

Medicii, asistentii, infirmierii si brancardierii de la Cardiologie-Interne II, cu totii sunt  eroi. Să reziști ore în șir în acel costum sanitar în care efectiv nu poți să respiri, și să îngrijești și pacienții în același timp, este foarte greu. Chiar și așa, cadrele medicale s-au obișnuit să lucreze în aceste condiții.

Pentru această profesie nobilă, în cei doi ani de pandemie, cadrele medicale s-au sacrificat în adevăratul sens al cuvantului:

Greu pentru noi, greu pentru pacienți, am senzația că această pandemie efectiv ne-a luat 2 ani din viață, asta simt. Probabil că pacienții duc greul, mai tare decât noi dar și pe noi este o presiune foarte mare, pur și simplu nu facem față uenori, nu reușim să-i convingem că boala există, că este urâtă și foarte grea și din punctul meu de vedere vaccinarea este o soluție. Să știți că afectarea pulmonară când ajung la noi este foarte mare pentru că oamenii o tratează ca pe o simplă răceală și stau o săptămână, două acasă iar pentru unii este prea târziu. Vă pot spune că se moare în chinuri de COVID. Toate aceste cazuri ne fectează și pe noi iar lumea să înțeleagă că este o boală foarte parșivă. Trăiești cu impresia că îți este bine o zi, două, trei dar după, lucrurile o iau razna și nu depinde de noi pentru că vă rog să mă credeți, noi chiar facem tot ce este omenește posibil, ne neglijăm familia, cine trece prin boală știe ce spun”, ne-a declarat Simona Micicoi, asistentă Interne II.

În primul rând toată lumea trebuia să se vaccineze, atunci ne era și nouă mai ușor. Au venit și cazuri grave, le-am trimis la ATI pentru că le scade saturația și trebuie monitorizați în permanență cu foarte multă grijă“, ne-a declarat și Aurelia Mitra, asistent medical.

În secția de Cardiologie l-am întâlnit și pe tânărul Alexandru Imbri-infirmier debutant, în vârstă de 24 de ani. Cu răbdare și grijă, Alexandru este acolo unde pacineții au nevoie de el.

Spre deosebire de alte secții, la Cardiologie-Interne II, condițiile sunt extraordinar de bune. Bolnavii au căldură, este curat și saloanele renovate de voluntarii din comunitate în 20219 arată impecabil.

Mărturiile medicilor și pacienților din emisiunea Starea de Bine

De același autor

Related Articles