Ascultă Radio România Reșița Live

Mircea Eliade, românul celebrat în întreaga lume academică, 118 ani de la naștere!

„Toți suntem nemuritori, dar trebuie să murim întâi”, scria Mirceea Eliade, cel care, încă din copilărie a manifestat o serioasă formație filosofică bazată pe un intens studiu solitar, iar din anul 1925 a primit recunoaşterea de „șef al generației” sale.

Mircea Eliade, românul celebrat în întreaga lume academică, 118 ani de la naștere!

Articol editat de Anca Bălălău, 13 martie 2025, 20:26

De ce trebuie amintit Mircea Eliade, fie și într-o modestă compilație?
Răspunsul ni-l dă chiar marele roman universal:
„Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înşine. Călătorie ce o facem în singurătate. Dacă uiţi, te rătăceşti”.

Mircea Eliade, venit pe lume pe 13 martie 1907 în Bucureşti, acum 118 ani!


A fost fiul lui Gheorghe Eliade și al Jeanei născută Vasilescu. A avut o soră, Corina, mama semioticianului Sorin Alexandrescu. Familia s-a mutat între Tecuci și București, în ultimă instanță, stabilindu-se în capitală în 1914, și și-a achiziționat o casă pe strada Melodiei, în apropiere de Piața Rosetti, unde Mircea Eliade a locuit până târziu în adolescență. Deși inițial numele său de familie era Ieremia, tatăl său și-l schimbă din marea admirație pe care o avea pentru personalitatea lui Ion Heliade Rădulescu, scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă.

Studii

După terminarea învățământului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.


Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism, și a scris piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat de faptul că-și pune în pericol vederea și așa slabă, Eliade citește cu pasiune. Unul dintre autorii preferați este Honoré de Balzac.
Încă de la vârsta de 14 ani, începuse să scrie articole de entomologie, ce trădează o surprinzătoare imaginație, iar ceva mai târziu, primele romane.


Începe învățarea limbilor italiană și engleză, în particular şi să studieze persana și ebraica. Este interesat de filosofie și studiază lucrările lui Vasile Conta, Marcus Aurelius și Epictet, citește lucrări de istorie și în special pe Nicolae Iorga și Bogdan Petriceicu Haşdeu. Prima sa operă a fost publicată în 1921 Inamicul viermelui de mătase urmată de ‘’Cum am găsit piatra filosofală.’’

Din anul 1925 Eliade urmează Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, având ca profesori personalităţi ilustre ale culturii române: Rădulescu-Motru, P.P.Neguleseu, Mircea Florian, Dimitrie Guşti, Tudor Vianu, Nicolae lorga.

Carieră și mentori

Cel care a exercitat o puternică influenţă asupra lui Mircea Eliade este profesorul Nae lonescu, titularul cursului de Logică şi Metafizică, în al cărui periodic, „Cuvântul”, va publica.


În anul 1927 face o călătorie în Italia şi îl vizitează pe Giovanni Papini.


La 20 noiembrie 1928 pleacă în India, trăieste în Calcutta unde o întîlnește pe Maitreyi, imediat după susţinerea tezei de licenţă la Bucureşti. Eliade studiază la Universitatea din Calculta sanscrita şi filosofia hindusă, locuind o vreme în casa profesorului Dasgupta.
Întors în ţară, în anul 1931, pentru satisfacerea stagiului militar, fondează o grupare, „Crilerion”, împreună cu mai mulţi prieteni, între care Mircea Vulcănescu, Petre Comamescu, Mihail Sebastian, Constantin Noica şi Emil Cioran.


În anul 1933 îşi susţine doctoratul în filosofie şi devine cadru universitar, calitate din care predă cursuri de istoria religiilor.
După război se stabileşte la Paris, unde va preda la Şcoala de Înalte Studii, apoi la marile Universităţi ale lumii.


Din anul 1956 devine profesor de istorie comparată a religiilor la Universitatea „Loyola” din Chicago,care astăzi îi poartă numele, continuându-şi în tot acest timp activitatea publicistică şi literară, iar în anul 1976 începe publicarea operei sale capitale, „Istoria credinţelor şi ideilor religioase”, ce-l va consacra definitiv între savanţii secolului al XX-lea.


La Universitatea din Chicago, din anul 1957, a fost titular al catedrei de istoria religiilor, naturalizat cetățean american în anul 1966, iar la 11 mai 1966 devine membru al Academiei Americane de Arte și Ştiințe. Câțiva ani mai tîrziu vizitează Suedia şi Norvegia şi participă la Congresul de istorie a religiilor.
În anul 1977 Mircea Eliade primește premiul Bordin al Academiei Franceze, iar în anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Washington.
A pus amprenta românească în cultura umanităţii ca istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago.

Discipoli

La rândul său, Eliade l-a avut discipol și protejat pe Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor, scriitor și eseist. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago, asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în WC-ul din clădirea Universității din Chicago, după ce primise cartea verde și urma să fie angajat ca profesor asociat la Divinity School.


Iubirea


Emil Cioran naș de cununie al lui Mircea Eliade!
După povestea de iubire din India, după eșecul primei căsătorii, o altă poveste de iubire, merită amintita de ziua Maestrului:
“Doamna Christinel și-a dorit și era aproape sigură că va muri de ziua de naștere a sotului ei. Christinel Eliade, născuta Cotescu și cunoscută în cercul celor apropiați și sub prenumele de Georgette, a fost cea de-a doua soție a lui Mircea Eliade. Cei doi s-au întâlnit la Paris, în anul 1945, când Mircea Eliade vizita cercurile de români aflați acolo dinainte sau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Familia lui Christinel Cotescu se stabilise în capitala Franței cu mulți ani înainte. Cei doi s-au căsătorit, fiind cununați de filosoful Emil Cioran. În anii ’50, Mircea și Christinel Eliade au plecat la Chicago, în SUA, unde și-au petrecut tot restul vieții.


Mircea Eliade a scris 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.
Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.


Din anul 1990 este membru post-mortem al Academiei Române.


Mircea Eliade a plecat în veșnicie la vârsta de 79 de ani, la 22 aprilie 1986, la Chicago şi a fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park.

Urmărește-ne și pe Google News

Românul s-a născut poet – 109 de la moartea lui Carmen Sylva
Poveşti de viaţă duminică, 2 martie 2025, 19:52

Românul s-a născut poet – 109 de la moartea lui Carmen Sylva

O zi ca oricare alta pentru mulți dintre noi, o zi de 2 martie în care comemorăm pe Carmen Sylva…A tradus în mai multe limbi poeții și...

Românul s-a născut poet – 109 de la moartea lui Carmen Sylva
Personalități ale teatrului și filmului românesc-Alexandru Repan, 85 de ani!
Poveşti de viaţă miercuri, 26 februarie 2025, 19:16

Personalități ale teatrului și filmului românesc-Alexandru Repan, 85 de ani!

”Nu există fericire dincolo de cultură. Nimic nu ”ține” dacă nu e filtrat de cultură, iar fericirea trebuie să țină, căci nu e extaz....

Personalități ale teatrului și filmului românesc-Alexandru Repan, 85 de ani!
Manuela Ciucur, o mare actriță născută la Caransebeș, la aniversare!
Poveşti de viaţă miercuri, 26 februarie 2025, 17:49

Manuela Ciucur, o mare actriță născută la Caransebeș, la aniversare!

Oare câți caransebeșeni știu că frumoasa actriță a Teatrului Bulandra din București, Manuela Ciucur, s-a născut pe 26 februarie 1963 în...

Manuela Ciucur, o mare actriță născută la Caransebeș, la aniversare!
Pe ruta Moniom- Tuttlingen: La Mulți Ani, Bogdan Piperiu!
Poveşti de viaţă miercuri, 19 februarie 2025, 13:34

Pe ruta Moniom- Tuttlingen: La Mulți Ani, Bogdan Piperiu!

„Pasăre mai frumoasă ca fumul deasupra casei părintești nu s-a văzut,” spunea Grigore Vieru, fratele nostru de peste Prut… Satul şi casa...

Pe ruta Moniom- Tuttlingen: La Mulți Ani, Bogdan Piperiu!
Poveşti de viaţă miercuri, 19 februarie 2025, 09:51

Ziua Națională Constantin Brâncuși- este partea noastră de ADN în marea cultură a lumii

Cine își imagina că cel care venea pe lume, Constantin Brâncuși, că cel de-al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria...

Ziua Națională Constantin Brâncuși- este partea noastră de ADN în marea cultură a lumii
Poveşti de viaţă luni, 17 februarie 2025, 11:23

Personalităţi bănăţene: Octavian Doclin – 75/5!

Au trecut 5 ani doclinieni de veșnicie ai regretatului poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Octavian Doclin. Raiul său se numește...

Personalităţi bănăţene: Octavian Doclin – 75/5!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 15 februarie 2025, 18:56

Teoreticianul Formelor fără Fond, Titu Maiorescu-185 de ani de la naștere

Născut pe 15 ianuarie 1840 la Craiova , a plecat la cele sfinte cu un an înaintea înfăptuirii Marii Uniri, pe 18 iunie 1917, la vârsta de 77 de...

Teoreticianul Formelor fără Fond, Titu Maiorescu-185 de ani de la naștere
Poveşti de viaţă vineri, 14 februarie 2025, 21:43

Plămânul limbii și literaturii române din Basarabia, Grigore Vieru ar fi împlinit 90 de ani!

„Dintre toate religiile, cea mai frumoasă este mama..” striga de peste Prut, poetul Grigore Vieru care a văzut o parte din cerul românesc...

Plămânul limbii și literaturii române din Basarabia, Grigore Vieru ar fi împlinit 90 de ani!