Milan Kundera, un destin de la ” Insuportabila ușurătate a ființei” până la „Viața e în altă parte”

Odată cu dispariția scriitorului francez de origine cehă, Milan Kundera la vârsta de 94 de ani, se pune întrebarea cât a influențat diaspora Europei de Est din Franța prăbușirea comunismului? Un tragism aparte al destinului oamenilor de cultură estici emigrați în Vest, îl accentuează și faptul că majoritatea nu a mai revenit în țara natală, unii nici măcar în vizită…

Mi-am luat Praga cu mine; mirosul, gustul, limba, peisajul, cultura”, mărturisea Milan Kundera, cel care a scris capodopera „Insuportabila ușurătate a ființei”, în 1984, roman ce l-a transformat într-un mare nume al literaturii internaționale. Ulterior, în anul 1988 romanul a fost adaptat într-un film de succes, cu Juliette Binoche și Daniel Day Lewis în rolurile principale, în regia americanului Philip Kaufman care a ecranizat cartea, dar filmul a fost diferit. ’’A fost cartea potrivită la momentul potrivit,’’ scrie Deutsche Welle.

Deși volumele sale ulterioare, cum ar fi „Nemurirea” (1990), au atras atenția, nu s-au bucurat de același success.Unii critici literari au considerat aceste romane prea filosofice și eseistice.

Născut pe 1 aprilie 1929, în fosta Republică Cehoslovacia, tatăl său-muzicianul Ludvík Kundera, era rectorul Academiei de Muzică la Praga, Milan Kundera a devenit repede unul dintre reprezentanții de seamă ai noului curent reformist și anti-dogmatic în cultura cehă, alături de Václav Havel, Ludvík Vaculík, Josef Škvorecký, Ivan Klíma.

Viața scriitorului din fostul lagăr socialist poate deveni un subiect de roman.

Milan Kundera s-a înscris în Partidul Comunist în tinerețe, în 1948. Doi ani mai târziu, a fost exclus din cauza „gândirii ostile și a tendințelor individualiste”, scrie Deutsche Welle. Consecințele n-au întârziat să apară: Kundera a fost nevoit să-și întrerupă studiile la Academia de Film, unde studia muzică și literatură.

În anul 1953 a debutat cu colecția de poezii „Omul: această mare grădină”, al cărei subiect era realismul socialist, dintr-o perspectivă comunistă. A urmat o nouă tentativeă de înscriere în Partidul Comunist, dar a fost din nou expulzat. „Tendințele individualiste” de care Partidul Comunist l-a acuzat atunci când a fost expulzat pentru prima dată au devenit un punct de conflict în anii 1960.

Kundera a scris povestiri umoristice, iar în 1967 a fost publicat primul său roman, „Gluma”. În urma reprimării violente a Primăverii de la Praga din 1968, represiune criticată de Kundera, autorul a devenit persona non grata în țara sa.
Noile autorități cehe pro-sovietice l-au exclus de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film și i-au eliminat cărțile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. În anul 1975, Kundera a fugit în Franța.

Următorul roman, „Viața e în altă parte, i-a apărut în 1979 în Franța, iar doi ani mai târziu autorul însuși se stabilea aici, devenind, în scurt timp un scriitor de faimă internațională, tradus în toate limbile importante ale lumii. „Viața e în altă parte” este un roman, și o colecție de povestiri ce conține visele autorului.

După Revoluția de Catifea, căderea Cortinei de Fier și crearea Republicii Cehe, scriitorul nu s-a mai întors niciodată să trăiască în țara sa natală.
Nu există un astfel de vis al reîntoarcerii”, a declarat într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit.
A

cesta îşi pierduse cetăţenia cehoslovacă în 1979, 4 ani după ce fugise din ţara sa şi se stabilise la Paris. Abia în anul 2019 a primit înapoi cetăţenia cehă.

Visez o lume în care scriitorii ar fi constrânși prin lege să țină în secret identitatea lor și să folosească un pseudonim. Aceasta ar aduce trei mari avantaje: limitarea radicală a grafomaniei, scăderea agresivității în mediul literar și imposibilitatea de a interpreta opera literară pe baza biografiei,“ mărturiseaoarecum resemnat după ce a fost ‘’evaluat ‘’ mai degrabă ca om și nu după valoarea operei sale literare, de către conaționalul său, prozatorul ceh exilat în SUA, Jan Novák.

Franța, țara adoptivă a culturii estice, i-a dăruit în anul 2021 titlul „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres“ pentru promovarea literaturii francize.

Literatura mondială îi păstrează numele și operele… Din data de 11 iulie 2023, Milan Kundera a traversat un destin de la „Insuportabila ușurătate a ființei” până la „Viața e în altă parte”!

Cele mai citite

Related Articles