Ascultă Radio România Reșița Live

La mulți ani, Maia Truțulescu-Regina culorilor din Banatul de Munte!

Când simți nevoia să vezi ochii unui Dumnezeu emoționat de ceea ce un copil a făcut cu harul dăruit de El la naștere, te gândești la Maia Truțulescu! Și atunci, Raiul ia forma culorilor sale povestit pe pânzele unde mica mare artistă se mărturisește.

La mulți ani, Maia Truțulescu-Regina culorilor din Banatul de Munte!

Articol editat de Anca Bălălău, 11 ianuarie 2023, 10:26

De 13 ani, împliniți astăzi, Maia a venit pe această lume să ne dăruiască ceea ce noi vedem destul de greu-lumina culorilor.

De la 4 ani această joacă a înnobilat regatul său, iar la vârsta de 5 ani a avut prima expoziție…o Prințesă Copil care a crescut cu fiecare culoare, cu fiecare emoție știută sau neștiută de către cei care o iubesc și o apreciază de peste mări și țări, nu doar în propriul regat, oraşul de pe malul Bârzavei!

Cu modestie, Maia Truțulescu ne-a mărturisit:
‘’A fost un an plin, un an creativ în care am pictat mult, am desenat, am avut expoziții personale și colective. M-am regăsit în cărțile pe care le-am citit, le-am trăit, le-am digerat pe nerăsuflate.Un an în care am dăruit, dar am și primit.
Anul trecut, cu mare bucurie am primit vestea că în data de 19 februarie, lucrarea mea ”Brâncuși”, a fost expusă virtual în cadrul 𝙋𝙖𝙫𝙞𝙡𝙞𝙤𝙣𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣𝙞𝙚𝙞 𝙀𝙭𝙥𝙤 𝘿𝙪𝙗𝙖𝙞, 𝙀𝙢𝙞𝙧𝙖𝙩𝙚𝙡𝙚 𝘼𝙧𝙖𝙗𝙚 𝙐𝙣𝙞𝙩𝙚.
Această participare în cadrul proiectului „Brâncuşi văzut în 145 de portrete”, alături de ceilalti laureați ai concursului internațional, mă onorează.
Mulțumesc pentru această minunată oportunitate!
„Brâncuşi văzut în 145 de portrete” şi „Anotimpul tăcerilor” sunt proiectele prin care „Ziua Brâncuşi” a fost marcată sâmbătă, 19 februarie, la 𝙋𝙖𝙫𝙞𝙡𝙞𝙤𝙣𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣𝙞𝙚𝙞 𝙀𝙭𝙥𝙤 𝘿𝙪𝙗𝙖𝙞, în parteneriat cu Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi.
De asemenea, am reușit și sunt fericită că am reprezentat cu cinste România în 𝗢𝗮𝗸 𝗕𝗿𝗼𝗼𝗸, 𝗜𝗹𝗹𝗶𝗻𝗼𝗶𝘀, 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗨𝗻𝗶𝘁𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 la ediția din acest an a Concursului Internațional „Peace Poster Contest”, concurs organizat anual de către 𝗟𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗖𝗹𝘂𝗯 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹.
Laureat la cea de-a 34-a ediție a acestei competiții, este vestea pe care am primit-o cu mare bucurie. Nu mă așteptam, știind că este un concurs foarte greu, unde participanții sunt selectați cu mare atenție să-și reprezinte țara. Pentru mine este o mare onoare că am reușit să mă calific în finală și să obțin un 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂 𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗿𝗶𝘁 la această prestigioasă competiție internațională. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine.
La competiție au fost înscrise aproximativ 600.000 de lucrări din 55 de țări. Am câștigat faza locală a concursului, apoi am obținut 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂 𝗹𝗮 𝗳𝗮𝘇𝗮 𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă. Având bucuria dar și onoarea să-mi reprezint țara, am ajuns la etapa internațională a concursului, desfășurată la 𝗢𝗮𝗸 𝗕𝗿𝗼𝗼𝗸, 𝗜𝗹𝗹𝗶𝗻𝗼𝗶𝘀, 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗨𝗻𝗶𝘁𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶, unde lucrarea mea a convins juriul să-mi acorde unul din cele 23 de Premii de Merit.
Ceilalți câștigători sunt din Australia, Bulgaria, Canada, China, Taiwan, Anglia, India, Indonezia, Israel, Mexic, Portugalia, Republica Coreea, Turcia și Statele Unite (California, New Mexico și Virginia).
În 28 ianuarie, am primit în prezența membrilor Lions Reșita Kindness, club sponsor, premiul Districtului 124 România, precum și Diploma acordată pentru Marele premiu. Sunt foarte, foarte bucuroasă!

Perseverența care mă caracterizează m-a ajutat să am parte de realizări, dar am avut și multe de învățat, am evoluat!
Anul 2022, a fost un carusel de emoții și învățături!
’’

Maia a avut prima expoziție personală de pictură la 5 ani la Muzeul Banatului Montan din Reșita și este deținătoarea Ordinului Salonului Internațional de Pictură „Arte Mici” precum și a diplomei de excelență acordată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, ca semn de recunoaștere a contribuției la valorile cultural-artistice ale Banatului de munte.

A participat la mai multe expoziții colective, ultima fiind expoziția „RITMURI CROMATICE” organizată de Galeria „Elite Prof Art” din București.

Ca definiţie, ceea ce face Maia se numeşte „dripping” sau „action painting” și nu numai, abordând și subiecte figurative la prima vedere. Este un fel de abstract cromatic prin care îşi exprimă trăirile legate de pictură, chiar acest lucru făcând ca arta ei să fie sinceră, directă şi credibilă. Liberă în exprimare, ea oferă prin culoare o gamă largă de compoziţii cromatice care impresionează prin tărie, acurateţe şi armonie.

De asemenea, Biblioteca Națională a României- sala Pergament a găzduit în data de 28 septembrie 2019 vernisajul unei expoziții inedite de pictură cea a Maiei Truțulescu, în vârstă de numai 9 ani, la acea vreme, intitulată ”Sounds of Soul”, eveniment organizat cu sprijinul Asociației Culturale ARTAR. Maia a expus lucrări de pictură în tehnica acril pe pânză, cea mai mare fiind de 2 metri pe 2 metri.

La 9 ani, Maia era la cea de a patra expoziție personală de pictură. A participat la mai multe expoziții colective, dintre cele mai importante amintim expoziția “RITMURI CROMATICE” organizată de Galeria Elite Prof Art din București în colaborare cu Crowne Plaza Bucharest Hotel și expoziția ”Chipul lui Dumnezeu-Chipul omului” unde a expus alături de studenți ai Universității Babes Bolyai Cluj-Napoca, secția artă sacră.
Multe din lucrările Maiei se află deja în colecții private sau de stat.
Deoarece stră-străbunicul Maiei a fost unul dintre cei 1228 de delegați care au votat Unirea Transilvaniei cu România în 1918, a dorit să realizeze o lucrare prin care să aducă un omagiu înaintașului ei și celor 100 de ani de România. Astfel în Anul Centenarului a realizat lucrarea ”Visul României Mari” care în momentul de față se află la loc de cinste în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române din București.
A fost premiată la Concursul Internațional de Arte Plastice ”Martha Bibescu” fiind cel mai tânăr laureat al evenimentului!

A mai adăugat la capitolul expoziții colective o participare. O expoziție de artă intercontinentală ”Planeta noastră, casa noastră” organizată de Fundația ”Inter-Art”, un proiect dedicat celei de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite, sărbătorită în 2020. Expoziția cuprinde 121 de participanți, din 30 ţări și multe alte realizări.

În viziunea Maiei, ideea de România este întruchiparea unui copil, a unei fetițe îmbrăcate în port popular tradițional, a cărei făptură este protejată de milioane de brațe întinse. Fetița zâmbeste, visează sau doar exprimă mulțumire într-un surâs inocent. Expresia feței creează liniste sufletească, bucurie, împlinire și nu în ultimul rând siguranță. Copilul- România sau Prinţesa Culorilor este Artistul Maia Truţulescu, care salvează lumea din colivia mediocrității și îi desenează un cer, ca un prag ce îl pune pe creștetul visului pe Dumnezeu.

La mulți ani, Maia Truțulescu!

Etichete:
Simona Miculescu, prima româncă la conducerea UNESCO: o carieră diplomatică de excepție, prea puțin cunoscută în România
Poveşti de viaţă luni, 9 iunie 2025, 21:16

Simona Miculescu, prima româncă la conducerea UNESCO: o carieră diplomatică de excepție, prea puțin cunoscută în România

Simona Miculescu este, în prezent, românca ce deține cea mai înaltă funcție în diplomația internațională – președinta Conferinței...

Simona Miculescu, prima româncă la conducerea UNESCO: o carieră diplomatică de excepție, prea puțin cunoscută în România
In memoriam, Ion Luca Caragiale
Poveşti de viaţă luni, 9 iunie 2025, 13:08

In memoriam, Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale este, pentru români, ceea ce este Shakespeare pentru englezi sau Cervantes pentru spanioli – o oglindă fidelă a realității...

In memoriam, Ion Luca Caragiale
De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română
Poveşti de viaţă joi, 5 iunie 2025, 07:00

De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română

După icoana mamei, este drept să recunoaștem că indiferent ce ajungem în viață, icoana primului dascăl, învățătorul, o purtăm în suflet...

De ziua Ziua Învățătorului, 5 Iunie, îl omagiem pe Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română
Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit
Poveşti de viaţă marți, 3 iunie 2025, 19:01

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit în cea de-a doua zi de vară! ’’Am aflat cu tristețe despre decesul marelui...

Valsul este în pași de doliu, compozitorul Eugen Doga a murit
Poveşti de viaţă luni, 2 iunie 2025, 19:04

Este ziua unui artist: Radu Afrim!

Este ziua unui artist, Radu Afrim, născut pe 2 iunie 1968 în Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Aș completa că fiecare spectacol pus în...

Este ziua unui artist: Radu Afrim!
Poveşti de viaţă vineri, 23 mai 2025, 08:39

Personalitatea zilei la aniversare-Gabriel Liiceanu!

„Aleg să trăiesc, nu doar să exist”…poate de aceea socotesc orice clipă în alfabetul fiecărei zile, ore, secunde, evitând complicata...

Personalitatea zilei la aniversare-Gabriel Liiceanu!
Poveşti de viaţă marți, 20 mai 2025, 19:55

Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române

„S-au năruit şi se vor nărui civilizaţii, cultura însă e ceea ce supravieţuieşte civilizaţiilor materiale, iar ea va fi etern însemnată...

Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române
Poveşti de viaţă vineri, 16 mai 2025, 22:30

In memoriam, Marin Preda!

,,Ființa noastră e la discreția celorlalți, nu apari tu în ochii unuia așa cum ești, ci cum au reușit alții să sugereze o imagine despre...

In memoriam, Marin Preda!