La mulți ani, Erwin Josef Țigla

”România începe cu sufletul”, mărturiseşte aniversatul zilei, Erwin Josef Țigla care, este înainte de orice demnitate socio-profesională, un om de onoare, un spirit care desăvârşeşte memoria lumii cu frumuseţea Banatului de Munte şi un prieten fidel al radioului reşiţean.

Un om pe care dacă l-ai întâlnit îl urmezi în visurile sale pentru că ele cuprind și rostul tău pe această lume. S-a impus prin temeinicia proiectelor și a devenit amfitrionul unor seri memorabile ‘’la bibliotecă’’. Are înțelepciunea și răbdarea celui care știe să bucure și să se bucure de întâlnirea cu semenii.Este în sufletele multor tineri care au cucerit Europa, dar și în istoria contemporană a Banatului de Munte.

Erwin Josef Ţigla, născut într-o zi de 19 septembrie a anului 1961, este președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, prieten şi colaborator al radioului reşiţean, cel mai cunoscut promotor al culturii germane în România şi Banatul Montan. Editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, o personalitate complexă care dedică conjudeţenilor săi, din orice etnie, un model de patriotism, fiind amfitrionul celor mai importante momente ce pun în valoare trecutul, prezentul şi viitorul acestor locuri.

Dedicat şi implicat, seniorul culturii bănăţene, Erwin Josef Ţigla, are un CV pe cât de impresionant pe atât de apreciat naţional şi internaţional.
A învățat la Liceul „Diaconovici – Tietz”și contrar curentului anilor 1990 a rămas în orașul său natal, alături de soția și fiul său.

Între anii 1980 – 1983, membru al Ansamblului German de Operetă din Reşiţa.
A publicat pentru prima dată în 22 iunie 1980 în cotidianul Neuer Weg din Bucureşti.
Apoi în cotidiene şi periodice din ţară şi de peste hotare: Allgemeinde Deutsche Zeitung für Rumänien (Bucureşti), Banater Berglanddeutsche (München – Viena), Banater Post (München), Banater Zeitung (Timişoara), Bocşa Culturală (Bocșa), Eckartbote (Viena), Foaia Govândarului (Reşiţa), Jurnal de Caraş-Severin (Reşiţa), Karpatenrundschau (Braşov), Lot und Waage (Graz), Nedeia (Reşiţa), Neue Banater Zeitung (Timişoara), Neuer Weg (Bucureşti), Patrimoniu (Reşiţa), Reflex (Reşiţa), Renaşterea Bănăţeană (Timişoara), Revista noastră (Reşiţa), Semenicul (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), Vita Catholica Banatus (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), și în presa online locală și națională.

În perioada 1986 – 1988,a fost membru al Ansamblului German de Cântece şi Dansuri din Reşiţa. Pentru programele de divertisment „Musik, Tanz und frohe Weisen” şi „Prosit Neujahr 1987” a semnat regia spectacolului.A înfiinţat la 19 noiembrie 1987 cu sprijinul lui Werner Kremm şi al lui Johann Bettisch secţia germană a Universităţii Popular-Ştiinţifice Reşiţa, punctul de plecare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Conduce de atunci destinele acestei asociaţii germane de cultură.

Este membru fondator al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, în 9 ianuarie 1990.

În perioada 1990 – 1992 şi 2000 – 2004, vicepreşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.Din 7 februarie 2004, preşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

La 8 mai 2001 a fost numit coordonator al mişcării vincenţiene din fostele ţări comuniste: Bielorusia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Republica Cehă, România, Rusia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, funcție pe care a îndeplinit-o până la 31 decembrie 2010.

De la 1 ianuarie 2011 este vicepreşedinte teritorial pentru ţările grupei Europa 2 (pentru ţările Europei Centrale, de Est şi Sudest) al Confederaţiei mişcării vincenţiene mondiale. Redactor şef al publicaţiei lunare „Echo der Vortragsreihe” începând cu nr. 1 (primul număr a apărut la 1 februarie 1990), al periodicului „împreună, miteinander, egyűttesen“, din mai 1997 , al periodicului „Glasul vincenţienilor” începând cu nr. 1 care a apărut în decembrie 1994, până la nr. 24, care a apărut în decembrie 2014, şi al buletinului informativ „Info SVP-RO” începând cu nr. 1, apărut în septembrie 2001, până la nr. 18, apărut în martie 2007.

Pe 14 iulie, de Ziua Franţei, a primit în cadrul Seminarului Internațional „Europa-Forum Neumarkt 2018” din Stiria/ Austria a Medaliei „Mérite Européen” în grad de Argint pentru merite în promovarea înțelegerii în Europa și pentru angajamentul său în spirit european, prin Ingeborg Smith, membră a Consiliului de administrație Mérite Européen (Luxemburg).

Înainte de toate aniversatul zilei, Erwin Jose Țigla, este un cărturar și un prieten devotat al principiilor și al tuturor celor care le respectă.
„Heimat” -ul meu este strada, cartierul, oraşul şi judetul, ce semnifică rădăcina şi stabilitatea mea, seva din care îmi încarc si reîncarc puterea de a merge zilnic mai departe”, mărturisește cu emoție ori de cîte ori are este întrebat.

Implicarea sa, de foarte mulţi ani, în organizarea celor mai frumoase evenimente culturale şi sociale în judetul nostru, confirmă ceea ce mărturiseşte: “Menirea mea este de-a activa pentru sufletul omului!”

La mulţi ani, Erwin Josef Ţigla!

Cele mai citite

Related Articles