Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Despre „Rugăciune pentru Cernobîl” la Mircea Eliade:35 de ani de Veşnicie, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă”!

Motto: „Dacă poporul român dispare şi rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”.Mircea Eliade

[FOTO] Despre „Rugăciune pentru Cernobîl” la Mircea Eliade:35 de ani de Veşnicie, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă”!

Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2021, 17:46 / actualizat: 23 aprilie 2021, 7:11

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22:00, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă” vom face vorbire despre un proiect internaţional la care radioul reşiţean ia parte şi despre ceea ce înseamnă pentru cultura naţională şi internaţională, Mircea Eliade de la a cărei plecare în veşnicie s-au împlinit 35 de ani!

Radio Romania Resita vă invită la „Rugăciune pentru Cernobîl” duminică 25 aprilie, ora 22:10!

La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat la 01:23 noaptea. Toți locuitorii permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos. Înainte de accident, orașul avea o populație de aproximativ 14.000 locuitori.

Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.

În memoria victimelor  tragicului accident, Radio România Reşiţa a acceptat propunerea unui parteneriat într-o iniţiativă internaţională de solidaritate susţinută şi de Fabiola Bădoi, care ne propune difuzarea proiectului „Tchorno 2021”!

Acesta conţine prolog, interludiu şi tapet sonor ce acompaniază musical vocea plină de emoţie a amfitrioanei noastre, care împreună cu Jérôme Poret au dat viaţă textului „Prolog al cărţii Rugăciune pentru Cernobil” de Svetlana Alexievici,  în capitala Frantei, Paris.

Jérôme Poret este muzician şi plastician are o practică sonoră care, îi permite să parcurgă peisaje vernaculare ascultând cu delicateţe un context. El încearcă să culeagă istorisiri la scara umană sau meteorologică. Le traduce în piese muzicale sau în configuraţii sonore pentru opere plastice şi imersive.

Prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl” este un strigăt de dragoste al unei femei.

„Citesc, pentru a vorbi despre dragoste”, mărturiseşte Fabiola Bădoi.

Scriitoarea belarusă, laureată a Premiului Nobel 2015, a adunat în cartea sa mărturiile soțiilor primilor pompieri prezenți la fața locului.

Arhivar a idealurilor și a înfrângerilor, a vieții în URSS înainte și după căderea comunismului, prin mărturiile pe care le culege cu pasiune pentru adevăr și le transformă în literatură cu finețe, Svetlana Alexievitch preia obstinato-ul unei chaccone. Scriitoarea se ascunde în spatele particularităților fiecăruia și le adâncește strat cu strat până când ajunge la un fel de blue note a unei voci universale.

Vă propun să împărtășim acest moment, duminică, pe 25 aprilie 2021, la ora 22:10 la Radio România  Reșița.Lectura acompaniată de realizarea audio a lui Jérôme Poret, durează 45 de minute.

Această solidaritate internaţională, la care vă invităm să luaţi parte duminică, 25 aprilie, ora 22:10,este un apel umanitar adresat femeilor din întreaga lume şi citit de către femei.

„Singura solidaritate umană indiscutabilă e solidaritatea în fața morții.

După ora 23:00, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă” îl vom readuce în memoria colectivă pe Mircea Eliade, cel care afirma:” Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa”.

Sub cerul României, a venit pe pe lume pe 13 martie 1907 în Bucureşti, Mircea Eliade, devenind  conaţionalul care a scris o filă importantă în cultura umanităţii ca  istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago, de unde a   plecat în veșnicie acum 35 de ani pe 22 aprilie 1986.

„Ce reprezintă Mircea Eliade în cultura veacului al XX-lea poate fi arătat, în primul moment, doar prin comparaţie. La capătul celor 12 volume din Ramura de aur, Frazer declara că istoria omului este un şir de crime şi stupidităţi. La capătul unui inventar al credinţelor omenirii, la fel de autorizat dacă nu de vast, Eliade afirmă: totul a avut sens”,mărturisea nu mai puţin celebrul  Constantin Noica.

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Epilog: „Răul propriu-zis nu este substanţa, ci lipsa binelui, la fel cum întunericul nu este altceva decât lipsa luminii”.Svetlana Alexievici

Anca Bica Bălălău

Regizorul Radu Afrim, la aniversare!
Poveşti de viaţă duminică, 2 iunie 2024, 21:45

Regizorul Radu Afrim, la aniversare!

Radu Afrim, sărbătoritul zilei, este unul dintre cei mai mari regizori de teatru în viață!Un om căruia sensibilitatea și talentul îi dau...

Regizorul Radu Afrim, la aniversare!
La mulți ani, Mircea Cărtărescu!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 1 iunie 2024, 17:07

La mulți ani, Mircea Cărtărescu!

Mircea Cărtărescu s-a născut pe data de 1 iunie 1956, în București. Despre copilăria sa, el va afirma că ea „reprezintă principala sa...

La mulți ani, Mircea Cărtărescu!
Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!
Poveşti de viaţă marți, 28 mai 2024, 19:45

Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!

Greu de imaginat un Tudor Chirilă pe care vârsta  să pună șeile anilor și să-I tulbure personalitatea vulcanică.Și totuși, astăzi omul...

Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!
Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 25 mai 2024, 11:57

Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!

Se duce o lume, cortina cade tot mai des peste spectacolul vieții unor mari actori…O lume care i-a aplaudat își ia cu ea actorii…Dincolo...

Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!
Poveşti de viaţă joi, 23 mai 2024, 09:35

La mulți ani, Gabriel Liiceanu!

„Aleg să trăiesc, nu doar să exist”…poate de aceea socotesc orice clipă în alfabetul fiecărei zile, ore, secunde, evitând complicata...

La mulți ani, Gabriel Liiceanu!
Poveşti de viaţă miercuri, 22 mai 2024, 09:06

Charles Aznavour, un secol de la naștere!

Un secol de la nașterea omului cu o mie de cântece- Charles Aznavour, născut Shahnour Varenagh Aznavourian. A venit pe lume pe 22 mai 1924 în...

Charles Aznavour, un secol de la naștere!
Poveşti de viaţă joi, 16 mai 2024, 18:15

In memoriam, Marin Preda: „O viaţă glorioasă are adesea un sfârşit tragic“!

O veste șoca lumea, acum 44 de ani, pe 16 mai 1980:Marin Preda a părăsit această lume la doar 58 de ani și după câteva săptămâni de la...

In memoriam, Marin Preda: „O viaţă glorioasă are adesea un sfârşit tragic“!
Poveşti de viaţă vineri, 10 mai 2024, 20:41

Personalități bănățene-istoricul Valeriu Leu

Valeriu Leu este bănățeanul care rămâne un etalon în ierarhia culturală a locului.Astăzi împlinea 72 de ani. Ne-a părăsit în anul 2009,...

Personalități bănățene-istoricul Valeriu Leu