Reputat istoric, cercetător ştiinţific, autor a numeroase volume ce fac referire la Reşiţa şi la trecutul său industrial, Rudolf Graf este deţinător al Titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului în care s-a născut. Mărturiseşte că nu îi place cuvântul „reputat” şi explică faptul că oamenii trebuie să facă bine lucrul pe care îl fac, iar acest termen nu trebuie să încapă în biografiile unora dintre noi. „Trebuie să avem conştiinţa a ceea ce avem de înfăptuit. Un om se poate considera fericit dacă face ceea ce îi place şi dacă este conştient că cele pe care le face aduc şi un folos, atât lui, cât şi celor din jurul său”, spune Rudolf Graf:

Istoricul şi cercetătorul ştiinţific Rudolf Graf are meritul de a fi adus la Reşiţa Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, dar spune că meritul nu este numai al său pentru că a găsit în locurile natale o uşă deschisă unde oamenii au reacţionat imediat, atât primarul, cât şi rectorul de atunci. „Cred că pentru Reşiţa este bine. Cred însă că şi oamenii din universitate de aici trebuie să înţeleagă că s-au schimbat lucruri fundamentale prin absorbţia UBB, în sensul că standardele sunt altele (…) Pentru Reşiţa poate să fie un pol de dezvoltare. Adică, universitatea trebuie să fie un loc din care oraşul să preia idei, proiecte, direcţii de dezvoltare, iar acest lucru chiar trebuie să se întâmple”, spune Rudolf Graf:
„Da! Reşiţa e un oraş frumos care începe să renască în natura sa fascinantă în care şi relicvele industriale au şarmul lor” – Rudolf Graf.