Adrian Lustig, soțul Eugeniei Vodă, a murit

Locul unui scenarist, după moartea sa, rămâne în bibliotecă. Încă un loc în bibliotecă, ocupă de acum, Adrian Lustig.
Născut pe 29 septembrie, 1953, Adrian Lustig rămâne în istoria literaturii și limbii române ca scenarist și scriitor român, nominalizat la premiile Gopo.
ADRIAN LUSTIG a absolvit cursurile Facultăţii de Automatică a Politehnicii din Bucureşti, iar din 1989 este doctor în calculatoare electronice al Institutului Politehnic bucureştean.
Formaţia sa tehnică s-a împlinit bine nu doar cu vocaţia umanistă, ci şi, după 1989, cu flerul omului de afaceri.
A debutat în presă în anul 1979, în revista Luceafărul, pentru ca trei ani mai târziu să-i apară primul volum, romanul Romanţă cu stagiari (Editura Cartea Românească). Prima apariţie la televiziune are loc în 1987, cu teleplay-ul O poveste romantică, iar debutul în teatru se petrece la Iaşi, în 2002, cu piesa Circul Matteo. Cea dintâi piesă radiofonică, Poker, i se joacă în 2003, în timp ce pentru primul film, Nunta mută, în anul 2008.
De ani buni, Adrian Lustig îşi dovedeşte versatilitatea şi hărnicia în literatură, televiziune, radio şi cinematografie.
Funeralii fericite!, odiseea dulce-amăruie a unui român aspirant la naturalizare în Franţa, este romanul care l-a impus în atenţia lumii literare române.
A scris scenariul câtorva filme cunoscute din România, cum ar fi Nunta mută, Minte-mă frumos, Lindenfeld, o poveste de dragoste, “Minte-ma frumos in centrul vechi” sau Funeralii fericite, de asemenea piese de teatru (Poker, Clinica, Nepotu’), dar și romane de succes (Romanta cu stagiari, Un loc pe roata, Legea timiditatii universale, Un ceai cu tipele de simbata).
Are un fiu Alexandru, care este regizor , împreună cu soția sa, Eugenia Vodă, o doamnă de marcă a televiziunii românești unde realizează binecunoscuta emisiune-Profesioniștii.
Marele actor Valentin Teodosiu a anunțat moartea lui Adrian Lustig cu tristețe:
‘’E pentru prima oară când îmi doresc ca o știre cum ar fi vestea dispariției dragului meu prieten Adrian Lustig să fie falsă! E nedrept ca un mare dramaturg și scenarist de film să plece dincolo atât de timpuriu când încă mai putea să ne bucure cu umorul său unic! Am avut onoarea și marea bucurie să joc în piesele lui de teatru care au umplut sălile Teatrului de Comedie ani de zile: Poker, Clinica… Nunta mută are un succes imens și filmul a luat 32 de premii internaționale! Filmele Poker și Ultimul corupt din România au umplut sălile de cinematograf!
Fie-i memoria binecuvântată! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Sincere condoleanțe frumoasei sale familii!’’

Adrian Lustig a fost și un antreprenor de succes, un om al competiției după cum îi plăcea să afirme, dar ca scenarist, la Paris este singurul dramaturg român de cetățenie română cel mai jucat și cu cel mai mare număr de spectatori.
Inginer, Adrian Lustig, era cel mai tânăr doctor în sisteme de calculatoare din istoria Institutului Politehnic București, cu un doctorat obținut înainte de 1989.
Necroloagele ar trebui să reproducă măcar o parte din opera sa de romancier și scenarist, de autor de piese de teatru și de jurnalist. Adrian Lustig a publicat în mai toate ziarele și revistele din România și s-a aflat în echipele care au realizat scenarii de film și de televiziune.
În ciuda succeselor sale a trait discret și discret ne-a și părăsit.
Condoleanțe familiei!

Sursa foto-cinemagia

Cele mai citite

Related Articles