A murit interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia

Seara de miercuri, 29 martie, s-a încheiat cu o veste tristă pentru folclorul românesc.

Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor.
Drum luminat, dragă Tibi!
”, au transmis cei de la TVR Timișoara.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Părinții, Aurel funcţionar şi Solomia casnică.
Despre perioada copilăriei, își amintea: ’’Era ca în poveşti. Doi părinti tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea.”

Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa .

’Mama venea din Bihor şi era o bună cântăreaţă, iar tatăl meu era de la Oraviţa şi cânta superb. Primele cântece le-am auzit în casă. „Frumoasă vecina noastră”, îl cântau părinţii la petrecerile lor. Eu am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre, şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-am moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa’’, povestea cu nostalgie, Tiberiu Ceia.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu , în timp ce acestea erau difuzate la radio. Tot cinci ani avea cand , la Gradina Capitoldin Timişoara , Tiberiu Ceia a cântat ” Cruce albă de mesteacăn” cântec învăţat de la tatăl său.

Debutul oficial a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara.
După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie.
În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole . În 1978 a plecat definitiv din învăţământ A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan .Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

După spusele sale cele mai mari realizări sunt turneele pe care le-a făcut în America şi, în mod special, în Australia. Acesta din urmă i-a adus cea mai mare satisfacţie morală, dar şi financiară.

Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

’’ Nu am nicio stea pe caldarâm, dar am o stea în cer şi una-n inima publicului’’, mărturisea regretatul artist,Tiberiu Ceia.

De acum, steaua sa arde în veșnicie…

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!

Sursa-Radio România Antena Satelor

De același autor

Related Articles