Ascultă Radio România Reșița Live

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 12 iunie 2025, 07:00 / actualizat: 12 iunie 2025, 9:10

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier

Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și deserturilor care încântă simțurile. Astăzi vă aducem în prim-plan o adevărată bijuterie a patiseriei francezeTortul Fraisier, un desert emblematic, delicat și spectaculos, cu căpșuni proaspete și o cremă catifelată ce transformă orice masă într-o sărbătoare.

Ingrediente pentru un tort Fraisier (6-8 porții)

Pentru blat:

  • 4 ouă (2 albușuri + 2 întregi)
  • 100 g zahăr
  • 60 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță zahăr vanilat

Pentru sirop:

  • 50 ml vin roșu demidulce
  • 100 ml apă
  • 2 linguri sirop de zmeură

Pentru cremă:

  • 900 ml lapte
  • 300 g zahăr
  • 5 ouă
  • 60 g griș
  • 35 g făină
  • 200 g unt (la temperatura camerei)
  • 2 linguri gelatină
  • 50 ml apă caldă
  • 1 plic zahăr vanilat

Pentru decor:

  • 1 kg căpșuni
  • Albușuri bătute cu zahăr pentru topping

Mod de preparare pas cu pas

  1. Prepararea blatului
    Bateți albușurile spumă cu zahărul și zahărul vanilat. Încorporați treptat gălbenușurile, făina și praful de copt. Coaceți într-o tavă cu hârtie de copt timp de 15 minute la 180°C. După răcire, tăiați în două foi egale.
  2. Prepararea cremei
    Fierbeți laptele cu jumătate din zahăr. Într-un bol, amestecați grisul, făina, restul de zahăr și ouăle. Turnați laptele fierbinte treptat, amestecând continuu. Fierbeți crema până se îngroașă, adăugați 50 g unt, acoperiți și lăsați la răcit. Ulterior, încorporați restul de unt și gelatina dizolvată.
  3. Asamblarea tortului
    Tapetați forma de tort cu folie alimentară. Așezați prima foaie de blat însiropată, așezați jumătățile de căpșuni pe margine, umpleți interiorul cu cremă și căpșuni tocate, apoi acoperiți cu al doilea blat. Ungeți cu cremă deasupra.
  4. Decor și servire
    După minimum 2 ore la frigider, decorați cu albușuri bătute cu zahăr și căpșuni proaspete.

Un tort de revistă, cu gust de vară și eleganță franțuzească

Tortul Fraisier nu este doar un desert, ci o experiență vizuală și gustativă. Perfect pentru aniversări, mese festive sau pur și simplu un răsfăț de vară, el îmbină armonios prospețimea fructelor cu finețea cremei și ușurința blatului aerat.

Poftă dulce și cu responsabilitate! Rețeta perfectă pentru a te îndulci, nu a te sătura – după cum bine știm: „doar gustăm, nu ne îngrășăm”.

Daniel Babun

Foto: caietulcuretete.ro

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 mai 2025, 06:00

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, această rețetă de pizza turcească cu carne de vită, feta, ardei murați și melasă de rodie...

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 mai 2025, 06:00

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud

Un preparat tradițional din Ecuador cu carne de vită, ou prăjit, cartofi și banane plantain – o explozie de gusturi sud-americane pe farfurie!...

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 12 mai 2025, 05:52

Rețetă europeană: friptură înăbușită cu morcovi tineri și piure de cartofi

O rețetă tradițională din Elveția, perfectă pentru zilele răcoroase și pentru iubitorii de preparate consistente cu gust autentic. Friptură...

Rețetă europeană: friptură înăbușită cu morcovi tineri și piure de cartofi