Ascultă Radio România Reșița Live

Tochitură de porc

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Pentru că este perioada în care sacrificăm porcul și ne bucurăm de tot ce preparăm din grăsun vă propun Tochitura de porc. Este un preparat tradițional extrem de iubit de români, extrem de gustos și ușor de făcut. Pregătiți tochitura și puneți și de o mămăligă și veți aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.

Tochitură de porc

Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2023, 07:00

Ingrediente de folos sunt:
– 600 de gr de carne de porc
– 300 de gr de cârnați afumați
– 50 de gr de telemea de oaie
– 4 linguri de pastă de roșii
– 3 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi
– o ceapă
– sare, piper și cimbru după gust

O tochitură ca la carte se servește alături de o mămăligă fierbinte, dar și cu un ochi de ou deasupra. Așadar, când tochitura de porc este aproape gata, puteți pregăti mămăliga și ouăle prăjite.

Taiați carnea de porc bucăți, nici prea mari dar nici prea mici și puneți-o la prăjit în uleiul încins în prealabil. După un sfert de oră, timp în care ați amestecat din când în când cu o lingură de lemn, pentru a vă asigura că nu se va arde, puteți adăuga cârnații tăiați rondele. Reglați gustul cu sare și piper.

Când cârnații sunt prăjiți, puneți și pasta de roșii împreună cu cimbrul și usturoiul mărunțit și lăsați-le să se pătrundă bine.
După ce carnea s-a făcut și a luat deja aromele de la condimente, puteți lua tochitura de pe foc. Radeți deasupra telemea de oaie și puneți o porție zdravănă în fiecare farfurie, lângă o bucată de mămăligă vârtoasă și un ochi de ou.

Pentru fiecare porție de mămăligă trebuie să folosiți:
– o cană de apă
– 4 linguri de mălai, de preferabil să nu fie scos grisul din el
– o lingură de unt
– puțină sare.

Puneți apa la fiert, untul și sarea după gust. Presărați în ploaie mălaiul, amestecând cu spor cu un tel și dați focul la mic. Lăsați mămăliga să fiarbă, învârtind din când în când lingura de lemn în ea. Câteodată, ca să fie mai cremoasă pun cât fierbe și smântână.

Mămăliga se prepară într-un ceaun de tuci.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie