Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: purcel la tavă

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Articol editat de Valentina Adam, 8 octombrie 2023, 11:06

Am avut un eveniment și nu eram decis ce să pun pe masă la felul principal. Mă gândeam la curcan, gâscă, pește și nu eram decis. Într-o măcelărie mi-a sărit în ochi un purcel. Decizia a fost luată pe moment. Voi prepara purcel la tavă, o rețetă din Cartea de bucate a Siviei Jurcovan.

Purcelul era fără organe, dar asta nu m-a deranjat. L-am plasat într-o tavă cu picioarele îndoite sub el. Se sprijină pe picioare ca să nu se ardă sau să stea în sos. Sub burtă se pun bucăți curate de scândură care să mențină corpul drept. În gură se introduce un măr întreg.

Purcelul se unge din abundență cu untură topită. În tavă se toarnă o ceașcă de apă și o lingură de sare. Cuptorul se încinge la 220 de grade Celsius și se introduce tava pentru o oră.

Din când în când se stropește cu sosul format. Când este necesar se completează cu apă caldă ca să nu se ardă grăsimea.

Focul se reduce apoi la 170- 180 de grade Celsius și purcelul mai rămâne încă trei ore ca să se pătrundă bine în interior. Din când în când se stropește cu sos. Se controlează cu o scobitoare. Când intră ușor nu se mai pune sos din tavă.

Purcelul se unge cu grăsime topită pentru ca șoricul să devină crocant. După ce se scoate tava, purcelul se stropește cu rom, coniac sau vin parfumat.

Carnea se porționează cu foarfeca, iar capul rămâne întreg. La terminarea porționării se reconstituie purcelul pe un platou de servire.

Se servește cald cu măsline, gogoșari și ouă tari tăiate în sferturi. Garnitura este cea care vă face plăcere.

Este de prisos să vă spun reacția mesenilor la vederea platoului cu purcelul aburind, cu o culoare aurie, șoric crocant, carne fragedă și care degaja arome demne de un răsfăț aristocratic. Când se mănâncă rece se prepară un sos de hrean sau murături.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă