Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și bineînțeles să le prepar.

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Articol editat de Radio Resita, 30 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 30 iulie 2023, 11:22

Pui înăbușit cu usturoi și mărar este preparatul de astăzi. Am încercat să obțin același sos alb ușor, cu gust fin de usturoi în care totuși vedeta să rămână bucățile aurii de pui. De aceea e recomandat să o preparați când aveți o carne bună de pui.
Pentru două porții ne trebuie următoarele ingrediente:
– 4 pulpe superioare de pui cu piele
– 3 linguri de maioneză de usturoi
– două fire marar
– două linguri de ulei
– 150 ml apa
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Pulpele se șterg bine cu șervețele ca să fie uscate. Se presară pe ambele părți generos sare și piper râșnit mai grosier. După aceea vor fi puse pe o farfurie și se ung cu ulei. Le masăm ușor. Rămân la odihnă cam 30 de minute.

Urmează să le așezăm într-o cratiță de fontă încinsă pentru o rumeneală frumoasă și uniformă. Pulpele se amplasează cu pielea în jos în cratița în care nu punem niciun fel de grăsime. Turnăm peste pulpe tot ce e în farfuria în care au stat, adică uleiul și condimentele. Se lasă pulpele să se rumenească fără a le misca prea mult, eventual se ridică ușor câte una ca să verificăm culoarea. Durează cam 10 minute să se rumenească la foc mediu spre mic. Veti vedea că pulpele au lăsat grăsime și suc în tavă.

Întoarceți pulpele și le lăsăm să se facă pe a doua parte încă 5 minute. Tragem cratița de pe foc și când uleiul se mai potolește adaugăm apa și presărăm puțină sare în ea.

Acoperim cratița și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180de grade Celsius. Lăsăm pulpele să se gătească încă 35- 40 de minute. Scoatem cratița din cuptor și punem carnea pe o farfurie. Fierbem sosul rămas în cratiță la foc mare cam trei minute, ca să scada puțin. Presărăm mărarul tocat fin în timp ce fierbe. Luăm cratița de pe foc. Adaugăm câteva linguri din sosul din tava peste maioneză și amestecăm. Turnăm maioneza în cratiță și amestecăm bine.

Maioneza este făcută cu lapte și nu vrem să se taie, de aceea sosul nu se mai fierbe. Reglăm gustul sosului cu sare. Așezăm pulpele înapoi în cratiță și le tăvălim în sosul usturoiat. Punem capacul și lăsăm să stea 10 minute pentru ca să se combine aromele. Garnitura potrivită e fără discuție mămăliga proaspăt făcută.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei