Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Găină umplută cu sos ragu

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească: Găină umplută cu sos ragu

Articol editat de Valentina Adam, 15 octombrie 2023, 10:44

Pentru astăzi vă propun Găină umplută cu sos ragu.
Ne trebuie:
– o găină de casă de peste două kg
– 150 de gr de carne de porc mai grasă
– 150 de gr de carne de vițel sau vită
– 4 ouă
– 100 de gr de miez de pâine
– 80 de gr de stafide
– 20 de ml de rom
– un pahar de passata de roșii
– o lămâie
– 4 cepe mari
– 5 linguri de grăsime de pasăre, untură sau ulei
– două foi de dafin
– 150 de ml de vin sec și bun
– 4 morcovi
– o țelină cât un pumn
– o rădăcină de pătrunjel
– o legătură de frunze proaspete de pătrunjel
– 30 de gr de zahăr
– 60 de gr de făină
– sare, piper și ienibahar.

În primul rând se pănușează și se scoate piele de pe găină. Aceasta trebuie să fie proaspăt tăiată.  Se introduce o țeavă pe sub pielea de pe gât, se suflă cu putere și se împinge aerul spre extremități. Piele se păstrează în apă călduță. Urmează să se scoată măruntaiele. Găina se spală și se usucă temeinic.

Următoarea etapă este dezosarea cărnii. Aceasta, împreună cu viscerele, carnea de porc și vită, miezul de pâine înmuiat și stors, se amestecă. Jumătate din cantitatea de ceapă, tăiată mărunt se călește ușor cu două linguri de ulei și se pune peste carne. Se trece de două ori prin mașina de tocat.
Se adaugă sare, piper și ienibahar măcinat, după gust, stafidele, romul, ouăle crude, o lingură de pătrunjel tocat și se amestecă bine. Pielea se controlează și unde are găuri se coase. Cu umplutura făcută se umple pielea prin zona târtiței și se coase.

Zarzavatul curățat și ceapa rămasă se trec prin răzătoarea cu găuri mari. Într-o cratiță în care se pune ulei sau grăsime se călesc legumele la foc mic. Se amestecă des ca să nu se ardă. Se stinge cu două pahare de apă și se sărează.

Într-o cratiță mai înaltă se pune zarzavatul, se așează găina umplută să stea comod și se unge bine cu untdelemn sau grăsime. Cratița se pune în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Din când în când se stropește cu sosul din cratiță. Când sosul scade se completează cu apă. Dacă găina începe să se rumenească prea tare se întoarce invers peste zarzavat sau se pune deasupra un castron.

După două ore se introduce o andrea până în mijloc și dacă apare un lichid incolor, nu sângeriu, este gata friptă. Găina se scoate pe o farfurie și se acoperă cu un ștergar curat, peste care se pune hârtie termică. Zarzavatul se trece prin sita de sârmă sau prin presă.

Într-o cratiță de 3 litri se presară făina, zahărul tos și se amestecă pe foc mic până prind o culoare maro- deschis. Cratița se ia de pe foc, se adaugă două sau trei linguri de ulei și se amestecă să se încorporeze făina. Apoi se pune zarzavatul strecurat, passata de roșii, vinul, foile de dafin, un vârf de linguriță de piper și ienibahar, câteva felii subțiri de lămâie fără sâmburi și fără coaja albă și apă cât să rezulte cam 1,5 litri de sos. Se lasă pe foc să dea câteva clocote ca să se lege făina și se reglează gustul de sare.

Cine vrea poate să pună măsline sau capere.
Găina umplută se pune în sos și se introduce la cuptor pentru 20 de minute.

Găina se servește caldă, tăiată în jumătate pe lungime cu găluște și sos. Dacă se gătește numai cu ulei carnea se poate mânca și rece.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Foto gardaculinara.ro

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei