Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Rețetă: Paella Marinara

Articol editat de Radio Resita, 18 octombrie 2024, 07:22

Paella este o mâncare națională spaniolă care a fost gătită întâi în zona Valencia, cu orez, nuanțată cu șofran și cu adaos de ulei de măsline. În timp au apărut și alte ingrediente:  fructe de mare, legume, pui, cârnați.  Numele provine de la cuvântul latin patella, adică “tigaie”.

Ingrediente pentru Paella Marinara:
– 250 de gr de orez din soiuri cu boabe medii
– 500 de gr de file de pește marin
– 250 de gr de amestec de midi și creveți
– 500 de ml de bulion de de legume
– 100 de gr de mazăre verde congelată
– 6 căței de usturoi
– sucul de la o jumătate de lămâie
– 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
– o  ceapă
– ardei iute
– o jumătate de ardei gras roșu
– 5 fire de șofran  
– sare și piper proaspăt râșnit.

Pregătim bulionul de legume. Pentru acesta am luat un morcov, o jumătate dintr-o rădăcină mică de țelină, o ceapă mare, două ramuri de Apio și tulpini de mărar și pătrunjel. Legumele le-am prăjit în prealabil într-o tigaie uscată până s-au caramelizat. Această tehnică va oferi bulionului de legume o culoare și o aromă mai bogată.
Se curăță usturoiul și se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu două linguri de ulei de măsline. Am adăugat cățeii de usturoi tocați în amestec și am pus peștele în marinadă timp 30 de minute.
Curățăm și tăiem ceapa, câțiva căței de usturoi, ardeiul iute în jumătate, de la care se îndepărtează semințele și membranele și se toacă. Cine dorește poate să pună ambele jumătăți de chili. Am mai pus și o jumătate de ardei gras, tocat. Într-o tigaie cu fund gros, călim ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ardeiul gras în ulei de măsline timp de 5 minute.
Adăugăm în tigaie orezul spălat și prăjim, amestecând, până când orezul devine translucid.
Se toarnă bulionul de legume și se fierbe încă 5 minute. La acest pas se poate regla gustul cu sare.
Punem șofranul și mai fierbem acoperit, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
Scoatem peștele din marinadă, îl punem peste orez și mai gătim acoperit între 5 și 8 minute. Marinada poate fi adăugată și ea în paella.
Punem amestecul de fructe de mare și mazăre verde și fierbem cu orezul timp de 5 minute. Ornăm Paella Marinara cu felii de lămâie. Se servește în aceeași tigaie în care a fost gătită.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar