Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă Georgia – Badrijani Nigvzit

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Astăzi vă propun să gustăm din aromele și savorile Georgiei.

Rețetă Georgia – Badrijani Nigvzit

Articol editat de Valentina Adam, 18 octombrie 2023, 05:00

Mâncărurile din Georgia reflectă cadrul geografic al țării.
În ciuda locației sale aparent îndepărtate, Georgia a ocupat cândva un loc mult mai cunoscut în lume. Timp de secole, a servit ca o oprire pe rutele comerciale de la Est la Vest. Pe măsură ce treceau comercianții, georgienii au împrumutat și asimilat tradițiile culinare ale vizitatorilor. Secole de invazie străină și-au pus amprenta și pe bucătăria locală. De-a lungul timpului fiecare regiune georgiană și-a dezvoltat propriile contribuții distinctive la identitatea culinară a țării.

Bucătăria tradițională georgiană combină carne proaspătă, legume proaspete, ierburi și condimente în mâncăruri deosebit de aromate, care sunt considerate printre cele mai sănătoase din lume. Fie că este pregătită pentru o sărbătoare supra sau pentru o masă de zi cu zi, bucătăria georgiană își găsește întotdeauna cea mai autentică expresie acasă, printre prieteni.
Bucătăria georgiană are un caracter distinct, având în același timp asemănări cu diverse bucătării naționale din Caucaz, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Mâncatul și băutul sunt părți importante ale culturii georgiane .

Dragostea georgiană de familie și prieteni este unul dintre motivele pentru care supra, tradus înseamnă fața de masă, este importantă în Georgia. Supra este oferit în mod spontan rudelor, prietenilor sau oaspeților.
Supra este o masă tradițională, adesea extravagantă, care ocupă centrul vieții sociale georgiane. Mult mai mult decât o sărbătoare, este o tradiție peste veacuri, un rit religios și o identitate națională. Pentru toate evenimentele vieții există un supra.

În timpul unui supra, mâncarea și vinul sunt aparent nesfârșite.
Deși părțile mesei vor varia de la familie la familie și unele elemente diferă în funcție de ocazia unei anumite sărbători, multe tradiții supra sunt universale. Aceste ritualuri au format o comunitate, identitate și spiritualitate georgiană comună de-a lungul generațiilor.
Mai mult decât o sărbătoare, supra favorizează legături profunde între cei care frâng pâinea împreună.

Badrijani Nigvzit este deliciul gruzin pe care vă invit să-l gătiți.
Înainte de a intra în această rețetă grozavă trebuie să vă spun ce este de fapt. Tradus, badrijani nigvzit înseamnă pur și simplu vinete cu nucă și în esență, asta este.
Deși aceste rulouri de vinete georgiane nu sunt greu de făcut, ele încorporează o serie de arome și condimente delicioase georgiene care se găsesc într-o serie de feluri de mâncare din toată țara.

Ingredientele folosite sunt:
– două vinete medii
– două cești de sâmburi de nucă
– 4 căței de usturoi
– o lingură de oțet de vin alb
– o lingurita de schinduf
– o linguriță de semințe de coriandru măcinate
– o jumătate de linguriță de ardei cayenne
– apă, sare piper negru și semințe de rodie, pentru decor.

Tăiați capeții de la fiecare vânătă. Tăiați vinetele pe lungime în felii groase de 5- 6 mm. Se pun într-o tavă și se presară cu multă sare. Se lasă deoparte aproximativ 30 de minute pentru a permite sării să scoată umezeala din vinete.

Între timp, măcinați mărunt nucile și le puneți într-un bol. Radeți cățeii de usturoi, puneți oțetul, schinduful, coriandrul și ardeiul cayenne și amestecați pentru a se combina. Adăugați 50- 60 de ml de apă și amestecați din nou. Mai puneți apă, cât este necesar pentru a slăbi consistența. Trebuie să devina ceva asemănător cu hummus-ul.
Feliile de vinete se usucă de umezeală.

Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți până aproape de punctul de afumare câteva linguri de ulei și adăugați vinetele. Cu siguranță veți prăji în etape. Vinetele se prăjesc până se înmoaie și sunt ușor aurii, într-e 3 și 5 minute pe fiecare parte. Transferați vinetele pe un prosop de hârtie și lăsați-le să se răcească.

Lucrând pe rând, întindeți uniform cam o lingură de pastă de nucă pe fiecare felie de vânătă. Se rulează și se repetă cu feliile de vinete rămase. Preparatul se ornează cu semințe de rodie și se servește.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine