Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

Articol editat de Valentina Adam, 6 noiembrie 2023, 08:12

În capitala Belgiei faimoasă pentru Manneken-Pis și Atomium, iubitorii de bucătărie bună vor avea răsfăț alegere atunci când vine vorba de a găsi felul de mâncare sau deliciul dulce care îi va face fericiți.
Astăzi mergem în regiunea Capitalei Bruxelles din Belgia, după ce am aflat caracteristicile Flandrei și Valoniei.
Cunoscut ca inima Europei, Bruxelles este un oraș cosmopolit de o mare importanță culturală, artistică și politică. Dar este definitorie și caracteristica diviziunii gastronomice.

În general, bucătăria din Bruxelles moștenește din bucătăria regională belgiană, încorporând specialități regionale valone și flamande. Apoi mai este influențată și de amestecul de culturi diferite datorat imigrării unor comunități mari din bucătăria cărora s-au inspirat  cei care au trăit în regiune.
La Bruxelles, oamenilor le place să mănânce midii și cartofi prăjiți. Trebuie spus că acest fel de mâncare este un simbol gastronomic al întregii Belgii. De fapt, cartofii prăjiți putem spune că sunt emblematici pentru mesele belgienilor.

Neavând midii proaspete am decis să vă preziunt un alt preparat foarte consumat în Capitala Belgiei, Gratinul de cartofi.

Ingrediente de trebuință sunt:

– 600 de gr de cartofi făinoși
– câte 100 de gr de morcovi și păstârnac  
– 400 ml de smântână + puțin lapte 
– 12 felii de bacon afumat 
– 130 de gr de brânză de burduf sau  orice brânză rasă 
– o foaie de dafin
– o crenguță de salvie
– unt, sare și piper după gust.

Curățăm și tăiem întâi legumele în felii. Ungem un vas rezistent la căldură cu unt sau ulei și alternăm legumele. Primul strat va fi de cartofi, urmat de  rădăcinoase. Între fiecare strat, turnăm puțină smântână amestecată cu lapte pentru a facilita gătitul, dar păstrăm smântână și pentru tușa finală. Repetăm operațiunea până se epuizează legumele.

Introducem și felii de bacon afumat, cu precizarea că vom păstra două sau trei felii pentru decorare. Când legumele sunt distribuite, amestecăm într-un bol smântâna rămasă cu brânză rasă, împreună cu sare și piper după gust. 

Turnăm această compoziție în vas, așeazăm feliile de bacon rezervate si o crenguța de salvie.

Coacem acoperit în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius   timp de 20 sau 30 de minute, apoi scoateți capacul și continuăm să gătim încă 20 de minute. Verificăm gătitul folosind un cuțit. Dacă vârful pătrunde ușor, este gata. În funcție de grosimea feliilor va trebui să mariti timpul de gătire acoperit. Serviți și savurați imediat gratinatul. 

Un sfat anti-risipă.  Spălați cojile de la cartofi și rădăcinoase, le uscați și le amestecați cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Întindeți-le într-o tavă, puneți peste hârtie de copt și le introduceți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de 20 de minute. Veți obține niște chipsuri sănătoase și perfecte ca aperitiv.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (GoodPlanet)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie