Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE este propunerea de astăzi.
O întâlnire divină între cremozitatea irezistibilă a ricottei și prospețimea dulce a perelor, toate sporite de crocantul alunelor și mângâierea intrigantă a romului. Nu este doar un desert, ci o călătorie prin aromele profunde și autentice ale Italiei. Tort de ricotta și pere este un desert ușor de preparat, un clasic italian mereu la modă.
Pentru baza tortului sunt necesare:
– 4 ouă
– 150 de gr de unt _
– 200 de gr de alune de padure
– 160 de gr de zahăr
– 25 de ml de rom
– 70 de gr de amidon de porumb
– jumătate de plic de praf de copt.
Pentru umplutură folosim:
– 500 de gr de ricotta
– 3 sau 4 pere
– 20 de gr de unt _
– 100 de gr de zahăr
– un pahar mic de rom sau suc de lămâie
– o linguriță de amidon de porumb
– 300 de ml de smântână proaspătă
– 200 de gr de zahăr pudră
– o linguriță de extract de vanilie.
Ca decor se folosește o felie de pară și zahăr după gust.
Pentru a pregăti prăjitura de ricotta și pere, în primul rând tocăm mărunt alunele. Separăm gălbenușurile de albușuri, pe care le batem spumă. După ce batem albușurile spumă tare, le punem deoparte și batem și gălbenușurile, adaugând zahărul în ploaie. Încorporăm untul topit, paharul mic de rom, amidonul de porumb și jumătate de pliculeț de praf de copt. Adăugăm puțin câte puțin spuma de albușuri aestecând ușor cu mișcări lente de jos în sus pentru aerare. Punem apoi alunele tocate mărunt, tot câte puțin. Turnăm aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm și tapetăm fundul cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20-25 de minute. Odată gătit aluatul îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească. Scoatem blatul din formă doar după ce s-a răcit complet și îl tăiem în jumătate cu un cuțit. Baza noastră de tort ricotta și pere este gata.
Acum să pregătim perele si crema pentru umplutură
Curățăm și tăiem perele în bucăți. Punem o tigaie la foc, topim untul, adăugăm perele tăiate și amestecăm. Urmează să presărăm zahărul. După aceea deglasăm cu un pahar mic de rom sau suc de lămâie și lăsăm perele să se fiarbă aproximativ 10 minute. Nu trebuie să omitem să amestecăm din când în când. Aproape de sfârșitul gătitului adăugăm amidonul de porumb. Stingem focul și lăsăm să se răcească.
Batem smântâna proaspătă. Într-un castron mare batem puțin ricotta până se înmoaie. Adăugăm zahărul pudră în timp ce amestecăm constant. Punem și lingurița de extract de vanilie.
Combinăm frișca și ricotta, amestecând delicat cu o spatulă, cu miscari de jos in sus. Adăugăm perele și continuăm să amestecăm. Perele trebuie să fie foarte reci înainte de a fi adăugate în amestecul de smântână și ricotta. Umplutura noastră este acum gata. Putem asambla tortul nostru cu ricotta și pere. Pentru modelarea prajiturii folosim inelul tavii în care am copt blatul. Așezăm inelul pe o farfurie mare.
Punem jumatate din baza de tort pe fund și turnăm peste ea toată umplutura, niveland-o cu o spatula. Acoperim cu cealaltă jumătate a bazei. Ducem tortul în frigider și îl lăsăm să se odihnească minim 3 ore. După  ce s-a răcorit și odihnit scoatem inelul și decorăm prăjitura tăiand o felie de pară și asezând-o în centrul tortului. Cu zahărul pudră ne creăm apoi decorul în formă de para. Odată decorat, aduceți la masă tortul nostru cu ricotta și pere și savurați-l ca desert proaspăt la sfârșitul mesei. Odată decorat serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE

Articol editat de Radio Resita, 24 august 2023, 12:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie