Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

Articol editat de Radio Resita, 27 iulie 2023, 07:00

Astăzi vă propun o prăjitură cu înghețată. Acesta este desertul de vara prin excelență, proaspăt și cu un efect deosebit. Este ideal pentru a aduce la masa un desert elegant și plăcut în zilele caniculare de vară. Pentru a-l face trebuie să avem:
– 150 de gr de unt
– 300 de gr de făină 00
– 100 de gr de zahăr
– două ouă mari
– 25 de gr pudră de cacao
– 5 gr de praf de copt
– 750 de gr de înghețată preferată
– 100 de gr de fulgi de ciocolată neagră
Pentru a pregăti prăjitura cu înghețată începem mai întâi să facem un aluat. Într-un bol, cernem făina, praful de copt și cacao. Adăugăm apoi untul rece tăiat cubulețe și frământăm totul cu varful degetelor până când obținem un compus nisipos. Presărăm zahărul și amestecăm din nou.
După ce am amestecat bine adaugăm ouale și frământăm rapid totul. Transferăm amestecul pe o farfurie. În acest moment, înfășurăm aluatul de cacao în folie alimentară si-l punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute. După trecerea timpului, luăm aluatul înapoi și îl punem pe un blat de lucru înfăinat. Folosind un sucitor întindem până când ajunge la grosimea de un cm.
Tăiem discuri rotunde de aluat pe care le transferăm într-o tavă care are marginile detașabile și este tapetată cu hârtie de copt. Ne-ar trebui cam trei tăvi. Discurile se pot tăia cu marginile detașabile. Adunăm resturile și le compactăm rapid, după care repetăm operațiile. Lăsăm discurile în tavă să se odihnească vreo zece minute la frigider. Urmează coacerea lor la 180 de grade Celsius pe raftul din mijloc. Odată coapte, scoatem discurile de biscuiți din cuptor și le lăsăm să se răcească complet.
Când sunt complet reci, transferam înghețata într-un bol, adaugăm fulgii de ciocolată, uniformizăm totul, dar fără să se lase să se topească. Așezăm apoi unul dintre cele două discuri în tavă și turnăm înghețată în interior. Nivelăm cu o spatulă pentru a obține aceeași grosime.
Finalizăm tortul cu al doilea disc de biscuiți, apăsându-l ușor cu mâinile. Deasupra se pune frișcă. Se dau la congelator pentru trei ore. Când servim, cu cinci minute înainte, se scoate, se detașează marginile tăvii și se presară cacao. Păstrați prăjitura cu înghețată de biscuiți la congelator și consumați-o în 15-20 de zile.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei