Rețeta din Orientul Mijlociu: Machboos Laham

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în Kuweit.
Bucătăria kuweitiană este o fuziune de bucătării arabe, iraniene, indiene și cu ceva influențe mediteraneene. Bucătăria Kuweitului face parte din bucătăria arabiei de est. Un fel de mâncare tipc este machboos, un fel de mâncare pe bază de orez basmati, preparat cu condimente și pui sau carne de oaie. Pâinea tradițională din Kuweit se numește khubz. Este o pâine mare, plată, coaptă într-un cuptor special și este adesea acoperită cu semințe de susan.
Fructele de mare reprezintă o parte semnificativă a dietei kuweitiene, în special peștele. Mutabaq samak, adică pește prăjit cu orez,  este un fel de mâncare națională în Kuweit.

Am pregătit preparatul  Machboos Laham. M-am aprovizionat cu:
– 1,5 kg de carne de miel rămasă în congelator din primăvară
– două cepe
– un baton de scorțișoară
– o linguriță boabe de piper
– jumătate de linguriță de cuișoare
– puțin praf de cardamom
– două foi de dafin
– o lingură de sare
– un sfert de linguriță de scorțișoară măcinata
– un sfert de linguriță de turmeric măcinat
– puțin ghimbir măcinat
– un sfert de linguriță de chimen măcinat
– două linguri de suc de lămâie
– o lingură de ulei
– sare și piper
Pentru prepararea orezul folosim:
– un kg de orez basmati
– două cepe
– 75 de gr de boabe de mazăre
– 75 de gr de stafide
– o lingură de ulei
– praf de scorțișoară
– jumătate de linguriță de sare
– jumătate de linguriță de zahar
– cuișoare și piper negru după gust.
Punem stafidele la hidratat. Tăiem carnea de miel în cuburi. Într-o cratiță mare, punem apa, carnea, toate condimentele întregi, sare și  ceapa tăiată în sferturi și la fiert cu ea. Îndepărtăm spuma, acoperim cu un capac, dăm focul la mediu spre mic și lăsăm la fiert o oră și jumătate.
Într-o cratiță mică punem mazărea, acoperim cu apă și adăugăm o linguriță de sare. La foc mediu spre mare se aduce la fierbere. Acoperim oala, reducem focul la mic și gătim cam 20 de minute, până când mazărea este fragedă. O scurgem și o lăsăm deoparte.
Tăiem cealaltă ceapă rămasă și o călim în ulei, până când se înmoaie și se rumenește ușor. Reducem căldura la mic. Adăugăm mazărea fiartă și stafidele scurse. Punem scorțișoară, sare, zahăr și piper negru. Continuăm să gătim încă 3-4 minute până când totul este bine combinat. Luăm de pe foc și lăsăm deoparte.
După 90 de minute scurgem bucățile de miel printr-o strecurătoare aflată deasupra unui castron. Păstrăm bulionul și aruncați condimentele întregi.
Acum amestecăm toate condimentele măcinate. Gustați carnea pentru a vedea dacă are nevoie de mai multă sare. Presărăm ingredientele măcinate peste cuburile de carne și amestecăm pentru ca fiecare bucată să fie condimentată. Aranjăm carnea pe o tavă pentru cuptor.
Amestecăm  două linguri de suc de lamaie, o lingură de ulei și o lingură de bulion de carne. Stropim peste carne, acoperim tava cu folie de aluminiu și introducem la cuptor pentru 15 minute.
Luăm o oală și fierbem orezul. După ce s-a gătit îl clătim până ce apa curge limpede din orez. Acoperim cu apă și amestecăm cu o linguriță de sare.
Scurgem orezul din apă. Într-o cratiță antiaderentă punem orezul, turnăm bulion de carne cît să-l acopere de un deget. Se aduce la fierbere la foc mare, se acoperă și se reduce focul la mediu spre mic. Gătim până când orezul absoarbe tot lichidul și devine pufos, aproximativ 15-20 de minute.
Când este timpul pentru masă, punem orezul în tava de servit, deasupra carnea și peste mazărea. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles