Rețetă din bucătăria americană: Keperi la cuptor

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Bolivia.
Gastronomia boliviană se caracterizează prin faptul că este un amestec de bucătării indigene, europene, arabe  (datorită ocupării Andaluziei) și cu influențe argentiniene. Prin urmare, preparatele lor se remarcă prin condimentele și culorile care le evocă tradiția. De asemenea, gastronomia acestei țări variază de la o regiune la alta, deoarece zonele sale geografice au origini culturale diferite. Gastronomia boliviană se bazează și pe rădăcini spaniole.
Sub aspectul gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor în secolul al XVI-lea. Spaniolii au încorporat în gastronomia zonei produse precum grâul și oile, puii, porci și vitele. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produse locale și astfel a luat naștere gastronomia creolă, care este comună în toate țările din America Latină, cu influențe europene (portugheze și spaniole, în principal).
Gastronomia boliviană oferă în principal mâncăruri andine, din văi, dar și mâncăruri tropicale, clasificare care poate fi stabilită și în țările vecine care împărtășesc o geografie și topografie similară.
Keperi la cuptor este un fel de mâncare tipic bolivian care se gătește pe scară largă în regiunea de est a țării. Este încărcat cu multă aromă și culoare deoarece este de obicei însoțit de o salată colorată și de orez. În plus este foarte ușor de preparat. Pregătim:
– o bucată de piept de vită
– 2 ardei grași
– sucul de la șase lămâi
– o lingură de sos de soia, chimen, sare și piper după gust.
Începem prin a amesteca sucul de lămâie cu sare, piper și chimen. Într-o tavă de copt, puneți pieptul de vită împreună cu amestecul de lămâie, sare, piper și chimen. Se adaugă sos de soia și rămâne la marinat aproximativ două-două ore și jumătate.
Înainte de a duce carnea la cuptor trebuie pusă apă în recipient. Se acoperă cu folie termică două ore. Dacă scade apa se mai completează. După cele două ore se scoate folia și carnea rămâne să se rumenească. Pieptul de vită se întoarce de pe o parte pe alta, astfel încât să se rumenească egal pe ambele părți. Se serveste cu salata de orez, roșii, salata verde și brânză. Acest simplu și delicios preparat bolivian poate fi consumat ca fel principal. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles