Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Massachusetts este una dintre cele 13 colonii primare din SUA. Numeroase trasee istorice, câmpuri de luptă și case coloniale mărginesc străzile din Massachusetts. În plus există dealuri ondulate, munți, litoral, terenuri agricole și orașe mari.

Rețetă din bucătăria americană: cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru

Articol editat de Radio Resita, 6 iunie 2023, 07:51

Există, de asemenea, câteva mâncăruri destul de faimoase din Massachusetts. În Boston mâncarea este renumită pentru o abundență de preparate din fructe de mare proaspete. În plus, în cartierul North End din Boston, se găsesc specialități delicioase aduse de imigranții italieni. Unele mâncăruri tradiționale datează de la coloniștii britanici și de la amerindienii. Pe de altă parte, unele dintre cele mai legendare creații culinare din Boston au fost inventate la restaurantul unui hotel local. Restaurantele din Boston servesc unele dintre cele mai bune mâncăruri din Statele Unite.
Rețeta

Ce spuneți de cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru?

Sosul cremos și aromat cu cidru de mere și salvie face minuni la cină.
Pentru două persoane luăm patru cotlete de porc cu os,
– jumătate de linguriță de sare
– un sfert de linguriță de piper
– trei linguri de frunze uscate de salvie
– un sfert de cană de făină
– două linguri de unt
– două linguri de ulei de rapiță sau de floarea- soarelui
– jumătate de cană bulion de pui cu conținut redus de sare
– jumătate de cană de cidru de mere sau suc de mere
– un sfert de cană de smântână grasă pentru frișcă
– pătrunjel proaspăt tocat.

Presărăm cotletele cu sare și piper, le frecăm cu salvie și le  tăvălim în făină, după care le scuturăm de excesul de făină.
Într-o tigaie mare punem untul și uleiul la foc mediu și rumenim cotletele pe ambele părți. Le scoatem și le punem deoparte.
Adăugăm în tigaie bulionul de pui, punem și cidrul și aducem la fierbere. Răzuim fundul tigăii pentru a se desprinde bucățile rumenite din tigaie. Turnăm smântâna, amestecăm și gătim până se îngroașă. Reducem focul la mediu, adăugăm cotlete și acoperim tigaia cu un capac. Gătim acoperit încă  zece minute.

Se lasă la odihnă cinci minute, după care se presară patrunjel.

Dacă doriți, serviți aceste cotlete asezonate cu cușcuș, orez sau paste. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)
(stateofdinner.com, chefdenise-com)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar