Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare.
Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura de o rețetă cu păstrăv acceptabilă ca preț și sănătoasă. Păstrăvul reprezinta una dintre cele mai cunoscute specii din lume. Păstrăvul are o carne foarte fină, alba și deosebit de gustoasă. Trebuie știut că păstrăvul are oase, însă nu are oase intramusculare. Astfel, este vorba de un procent de 20%, fiind printre peștii cu puține oase. Gustul cărnii de păstrăv este dat de dieta sa. Carnea unui pește care s-a hrănit cu curstacee va avea o aromă mai puternică decât cel care a consumat insecte. Gustul și aroma unui pește sălbatic vor fi mult mai intense decât a unuia crescut în ferme piscicole. Vă propun prepararea păstrăvului în stil segovian, care este o rețetă la îndemâna oricui. Veți obține o friptură de pește minunată care nu va dezamăgi pe nimeni.  Avem nevoie pentru două persoane de:
– patru păstrăvi
– patru cartofi mari de copt
– șase căței de usturoi
– cârnați chorizo
– bacon
– șuncă Serrano
– o legătură de pătrunjel proaspăt
– făină
– sare și piper proaspăt râșnit. Era să uit de ulei, de măsline, binențeles.
Să purcedem la preparare. Tăiem cartofii în felii de aceeași grosime și îi prăjim în ulei de măsline la foc mediu împreună cu cățeii de usturoi zdrobiți încât să-și libereze toată aroma. Scurgem cartofii de excesul de ulei și îi așezăm pe hârtie absorbantă. Presărăm pe ei sare și piper și îi punem într-un vas potrivit pentru copt. În același ulei folosit la prăjit cartofii și usturoiul, punem chorizo-ul, baconul și șunca serrano, toate tăiate în bucăți fine. Gătim până încep să se rumenească și transferăm cărnurile pe hârtie absorbantă. După ce am scăpat de uleiul rămas, amestecăm chorizo-ul, baconul și șunca serrano cu cartofii. Rezervăm o cantitate mică pentru a orna la final păstrăvii.
Condimentăm peștii cu sare și piper, îi înfăinăm ușor și îi prăjim câteva minute pe fiecare parte în același ulei în care am procesat cartofii cu usturoi și șunca serrano, cârnații chorizo și baconul. Scoatem păstrăvii din tigaie și îi așezăm deasupra cartofilor, iar deasupra așternem baconul, șunca serrano și chorizo-ul, pe care le aveam rezervate. Tocăm pătrunjelul proaspăt, îl presărăm peste păstrăvi și cartofi și punem vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru maxim 15 minute. Peștii nu trebuie gătiți în exces ca să nu rămână uscați. Nu lipsește nimic de la acești păstrăvi delicioși. Ba da. Dacă doriți, când montați farfuria puteți stropi cu zeamă de lămâie. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv

Articol editat de Radio Resita, 7 iulie 2023, 12:28

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei