Ascultă Radio România Reșița Live

Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei

Articol editat de Radio Resita, 28 ianuarie 2024, 06:05

Vă invit  la o porție de Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei.

Rețeta arhaică o preparăm cu:
– mămăligă
– roșii
– telemea
– ceapă
– ardei iute
– o tijă de Apio
– frunze de busuioc
– usturoi
– ulei de floarea soarelui presat la rece
– unt
– pătrunjel
– piper și sare

Facem o mămăligă și o lăsăm să se răcească. E și mai bine dacă o lăsăm de pe o zi pe alta, să se usuce puțin. Ar fi minunat să aveți mălai măcinat la moară cu pietre.
Într-o tigaie încălzim puțin ulei de floarea soarelui și o lingură de unt. Mărunțim mămăliga rece cu furculița și o rumenim în tigaia cu ulei și unt.

Între timp, tăiem o ceapă și zdrobim cățeii de usturoi. Scoatem mămăliga rumenită și în aceeași tigaie călim ceapa și usturoiul. După aceea adăugăm roșiile tăiate în bucăți mari și felii de ardei iute.
Spre final zdrobim un cățel de usturoi pentru gust intens. Deasupra presarăm pătrunjel, busuioc și tije de Apio, toate mărunțite fin. Așezăm în farfurie și presarăm deasupra „puriceii” crocanți de coleșă.

Pentru desert facem Gogoși. Luăm:
– jumătate de kg de făină
– 10 gr drojdie
– 325 de ml de lapte
– 4 gălbenușuri de ou
– 50 de gr de unt
– o lingură de miere
– o prăfuire de sare.

Pregătim o maia din drojdie, miere și puțin lapte cald. Adăugăm două gălbenușuri și mixăm. Cernem faina într-un bol. Prăfuim ușor cu sare compoziția de lapte, drojdie și gălbenușuri. Frământăm sârguincios și adăugăm celelalte două gălbenuăuri, unt topit și malaxăm încontinuare cu cele mai bune instrumente de bucătărie, cu mâinile și degetele.

Acoperim bolul cu folie de prospețime peste care așezăm un ștergar și lăsăm la dospit o ora. Întindem foaia de aluat, decupăm gogoșile cu un pahar apoi le prăjim în baie de ulei.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru o masă de duminică!

Daniel Babun

(bacaniaveche.ro)

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă