Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos

Supă rece de dovlecei este primul fel al mesei de duminică.
Ne trebuie:
– 2 Zucchini sau doi dovlecei
– o ceapă mare
– 50 de gr de unt
– un cub de concentrat de legume pregătit cum v-am spus sâmbăta trecută
– maioneză preparată dintr-un gălbenuș, o linguriță de muștar și ulei de rapiță
– 200 de gr de iaurt mic gras
– mărar, sare și piper mozaic proaspăt râșnit.

Prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos

Articol editat de Radio Resita, 14 aprilie 2024, 08:07

Topiți untul și căliți ceapa tocată mărunt până se înmoaie.
Tăiați Zucchini sau dovlecelul cubulețe potrivite. Zucchini rămâne mai ferm și este mai aromat. Adăugați peste ceapă și puneți apă doar cât să acoperiți Zucchini. Puneți sare.  
Dacă folosiți cub concentrat nu mai puneți sare. Lăsăți la fiert la foc mediu până Zucchini sau dovlecelul este fiert, dar nu foarte moale, cca 15-20 minute.
Luați de pe foc și scurgeți cam jumătate din apă de pe dovlecel sau Zucchini. Lăsăți să se răcească complet.
Amestecați maioneza cu iaurtul.
Adăugați sosul peste dovlecei și amestecați bine. Presărați mărar tocat, după preferințe. Reglați gustul de sare și piper.
Puneți la frigider și lăsăți câteva ore să se răcească. Se servește rece, cu pâine caldă prăjită. Temperaturile sunt destul de ridicate.

Felul al doilea sau cel principal sunt frigărui de pui. Ne trebuie:
– două bucăți de pulpe dezosate
– ulei de măsline
– sucul de la o lămâie
– un fir de rozmarin
– sare și piper măcinat, după gust.

Taiați pulpele de pui dezosate mai groase de un deget.
Așezați carnea într-un bol. Amestecați ingredientele și turnați peste carne. Amestecați bine, să fie acoperită carnea de marinată. Dați la frigider minim 3 ore, dar mai bine peste noapte.
Dacă doriți, tocați rozmarin în marinată va da aromă marinadei.
Așezați carnea pe bețe pentru frigărui. Nu aruncați marinada. Încingeți bine grătarul.
Așezați frigăruile pe grătar. Ungeți frigăruile cu marinada rămasă și apoi întoarceți-le. Imediat ce le-ați întors le ungeti cu marinadă pe cealată parte. Lăsați la prăjit. Ungeti iar frigăruile cu marinadă și le întoarceți câte două minute pe fiecare parte laterală.
Serviți frigăruile calde cu o salată asortată.

Ne îndulcim cu prajitură cu cocos. O preparăm din:
– 3 ouă
– 375 de ml lapte integral
– 100 de gr de unt topit
– o adiere de esență de vanilie
– 300 de gr de zahăr
– 100 de gr de făină
– o jumătate de linguriță de praf de copt
– 150 de gr de nucă cocos.

Se bat bine ouăle. Se adaugă laptele și untul topit și se amestecă bine. Adăugați restul ingredientelor și omogenizați.
Într-o tavă de 30 de cm diametru tapetată cu hârtie de copt  și unsă cu unt turnați compoziția. O întindeți cu un cuțit și apoi bateți ușor tava de masă că să se niveleze compoziția.
Dați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 minute.
Porniți apoi cuptorul ca focul să vină de sus și lăsăți cam 3 minute să se facă crusta rumenă deasupra.
Lăsăți să se răcească, treceți cu cuțitul pe marginea tăvii să se desprindă și tăiați cubulețe. Serviți cu un pahar de lapte.

Poftă bună la ce preparați pentru prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos.

Daniel Babun

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă